Jurčić: Da država zna ne bi uvodila novi porez nego povećala deficit

Ekonomija 21. stu 202211:40 3 komentara
N1

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić u N1 Studiju uživo komentirao je uvođenje novog poreza na ekstraprofit.

Jurčić kaže kako sve tvrtke koje su u Hrvatskoj prijavljene kao pravne osobe plaćati porez i da bez obzira jesu li ili ne u stranom vlasništvu Hrvatskoj će morati platiti porez na ekstraprofit. Dodao je da one imaju način kako izbjeći plaćati, ali da je to jako teško napraviti.

Ovaj porez u Europi je najprije donesen za plinske i naftne kompanije kod kojih postoji veliki spekulativni dio tijekom dizanja cijena proizvoda, tvrdi Jurčić i dodaje kako mi nemamo puno tih kompanija. Također dodaje kako će i HEP izbjeći plaćanje tog poreza jer su ove godine u gubitku.

VEZANA VIJEST

Na pitanje koliko je pravedno naplatiti od drugih kompanija koje nisu mogle spekulativno dizati cijene, Jurčić odgovara:

“U Hrvatskoj nije pravedno, ako ostane struktura ostane ista, jer će najveći dio tog novog poreza platiti prerađivačke kompanije koje kupuju te poskupljenje energente”, kaže Jurčić i dodaje da bi se njima trebalo omogućiti da porez na ekstraprofit mogu izbjeći reinvestiranjem dobiti.

“Najveći problem je u Hrvatskoj to što su proizvodni kapaciteti mali i oni koji ulažu u povećanje proizvodnih kapaciteta i ako pri tome otvarate radna mjesta oni bi trebali za reinvestiranu dobit trebali bi biti oslobođeni poreza na ekstraprofit i redovnog poreza”, tvrdi Jurčić koji napominje i to da se ovaj porez obračunava retroaktivan.

Na pitanje treba li ovaj porez uvoditi tijekom inflacije i moguće recesije, ekonomski analitičar kaže kako inflacija baca magla na cijelu ekonomiju i napominje kako i u recesiji neke tvrtke zarađuju.

Također, Jurčić podsjeća kako Hrvatska nema razvijeno tržište kapitala upravo zato što je tijekom 1990-ih kod nas bilo izraženo spekulatnsko tržište.

“Ako gledamo menadžere iz tih godina, većina onih koji su dobili nagradu menadžer godine, kasnije su završili kako su završili”, kaže Jurčić.

VEZANA VIJEST

Rekao je i kako neće biti ni zarade od Svjetskog prvenstva u Katru. “Mala zemlja kao što je Hrvatska nema neku veliku dobit tijekom Svjetskog prvenstva”, kaže Jurčić koji dodaje kako većina proizvođača nije u Hrvatskoj.

Ekonomski analitičar napominje kako Hrvatska treba pokušati ulagati ili omogućiti ulaganje u proizvodne kapacitete kojih u Hrvatskoj nema.

“Kad bi država bila pametna, kad bi imala politiku, pa u tu politiku uložila 1-2 posto BDP-a kroz deficit, poveća proizvodne kapacitete, koji bi kroz pet godina više zaradili nego što je taj deficit”, kaže Jurčić koji kaže kako za takvo nešto nema političke odluke.

Podsjetio je kako su vladini dužnosnici govorili da će nam sredstva iz Europe dignuti BDP 2023. godine.

“Sad kad je izašlo da imamo rast 0.9 posto, dakle vjerojatno ulazimo u recesiju, ja se pitam gdje su oni su one riječi prije ljeta kad su govorili da će rast biti 3-4 posto”, kaže Jurčić i dodaje kako je lakše uvesti nove poreze i štiti deficit i to proglašavati uspjehom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare