Jurčić: Sadašnje cijene stanova nisu realne, prenapuhane su

Vijesti 11. stu 202109:44 > 12:50 0 komentara
N1

Što nas čega iduće godine, što će biti s rastom cijena proizvoda i inflacijom? Gost Novog dana bio je ekonomist Ljubo Jurčić.

“Sad inflacija ide negdje preko tri posto u Hrvatskoj, u Europi četiri posto. Procjena je da u Hrvatskoj neće doći do četiri posto zbog odluke Vlade o ograničavanju cijena naftnih derivata. Znamo da je cijena plina građane do travnja pod kontrolom. Svijet je pod pritiskom inflacije, znatno su poralse cijene energenata. Kad se one preliju u europske cijene, doprinijet će inflaciji dva do tri posto. Procjena je da će inflacija u Europi do kraja godine biti 4,5 posto, a Hrvatskoj tri, maksimalno 3,5 posto. Sve procjene, MMF-a, Europske središnje banke pa i našeg HNB-a govore da bi se ti uzroci trebali isprazniti, ispuhati do kraja prvog kvartala iduće godine i onda se očekuje vraćanje koliko-toliko na prijašnju situaciju”, rekao je Jurčić.

PROČITAJTE JOŠ

Hrvatska Vlada danas će produžiti mjeru ograničavanja cijena goriva na još mjesec dana. Teoretski je moguće produženje za još jedan mjesec.

“Cijene goriva rastu jer raste cijena barela sirove anfte. S druge strane, zasad blokiranje cijene na 11 kuna ide na teret marži naftnih komapnija, nakon toga sve ovisi o tome hoće li barel gore ili dolje. Informacije iz svijeta govore da se povećava proizvodnja i da cijena ne bi trebala značajno ići prema gore, čak bi trebala i prema dolje. Vlada je, koliko sam razumio premijera, odlučna da i dalje drži tu cijenu. Ako bude trebalo daljnje produženje, mislim da će se Vlada i naftne kompanije morati dogovoriti koliko će tko sudjelovati u trošku držanja te cijene jer ne smije Vlada donositi odluku koja šteti bilo kojem subjektu pa tako ni naftnim kompanijama”, kaže Jurčić.

Mnogi najavljuju rast kamata, u SAD-u je već počeo.

“Ako ide inflacija, u liberalnim zemljama kamata mora biti iznad inflacije. Mislim da u Hrvatskoj neće biti značajnijeg povećanja kamatnih stopa. Mislim da isto kao i kod cijene energenata možemo biti mirni do prvog kvartala iduće godine, onda će se donijeti politička odluka kako dalje s kamatama. Ne samo u Hrvatskoj, nego će to biti europska politička odluka”, komentirao je Jurčić.

U Hrvatskoj rastu i cijene stanova, guverner HNB-a Boris Vujčić kaže da samo rast kamata može obuzdati rast cijena nekretnina.

“Stanovi koji sad dižu cijene, to je više spekulacijska potražnja za stanovima. Veliki ulagači, ljudi koji imaju puno novca, oni ne žele držati novac u nvocu, nego zapravo kupuju nekretnine koje uglavnom čuvaju vrijednost imovine. Ako jedna cijena raste, onda potražnja raste, to je spekulacijski balun. Najveći dio potražnje za stanovima nije od onih koji trebaju stanove, nego onih koji žele kapital staviti negdje gdje se tako lako novac ne može izgubiti zbog inflacije. U svakom slučaju, sadašnje cijene nisu realne cijene, ne odgovaraju stvarnoj vrijednosti, to je napumpana vrijednost. Ako situacija bude išla koliko-toliko normalno kao što smo rekli u prvom kvartalu iduće godine, očekujemo da će se smiriti u prvoj polovici godine. Nezahvalno je ljudima savjetovati što raditi u ovom trenutku. Cijena stanova u prosjeku oko 2000 eura su  jedne pristojne i normalne cijene za podrućje Zagreba”, rekao je Jurčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.