Jurčić: Vlada je napravila temeljnu grešku

Vijesti 27. sij 202309:37 0 komentara
N1

Ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić poručio je u Novom danu da je Zagreb najočitiji primjer da se urušilo puno toga, osobito tržište rada.

Za štrajk radnika Čistoće kaže da je bio očekivan ako se uzme u obzir količina posla koji treba obaviti, kao i činjenicu da je “nova vlast preuzela je vlast više ideološki nego praktično, izvršno.”

“S druge strane, imamo i manjak radnika u Hrvatskoj. Imamo i cijene koje rastu. Kada to sve stavimo zajedno, dobijemo bunt radnika Čistoće”, pojašnjava Jurčić.

Vezano uz problem manjka radne snage dodaje:

“Došli smo do situacije, a Zagreb je slika toga, da ekonomska politika u Hrvatskoj ne funkcionira, a ekonomsku politiku trebala bi voditi Vlada. Zagreb je najočitiji primjer da se urušilo puno toga i da se urušilo tržište rada.”

Pritom ističe da druge zemlje imaju organizirano privlačenje stranih radnika. Općenito smatra da se problem manjka radnika, kao i drugi problemi, neće riješiti bez suradnje političara i znanstvenika, što u Hrvatskoj ne postoji.

Naslijeđeni problemi

Rekao je i da naslijeđeni problemi ovise o prošloj vlasti, ali i o situaciji i standardima koji su usvojeni o održavanju grada.

“Ako gledate proizvodnju otpada po glavi stanovnika Zagreba, ista je vjerojatno koliko i u Münchenu, ali njihovi prihodi su vjerojatno četiri, pet puta veći nego što je to u Zagrebu. Imate istu opremu, iste troškove, a niže plaće građana. Dođete do toga da poslove koje treba obaviti Grad Zagreb nikad ne može obaviti iz tih izvornih prihoda, onda dio tih troškova mora prebacivati na građane”, rekao je Jurčić koji smatra da tu rješenja nema bez suradnje s Vladom.

Govoreći o dugovima, Jurčić je kazao:

“Mora se zaduživati, Zagreb će vječno biti zadužen, kao i većina gradova u svijetu, pogotovo u zemljama koji su ispod prosjeka, koji su siromašni. Ta usluga se mora uvijek obaviti. Ako lokalna vlast ne može to

financirati, onda to mora raditi u suradnji s Vladom ili kroz zaduživanje.”

Iz pozicije nekadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora Holdinga rekao je da je zaduženost Zagrebačkog holdinga visoka, ali da ne bi rekao da je prezadužen.

Tomaševiću nedostaje organiziranost

Na pitanje kako se snalazi gradska vlast s političkim odmjeravanjem, Juričić odgovara:

“Gradonačelnik je obrazovan i sposoban čovjek, vrlo brzo razumije problem, ali teško mu je dati kvalitetno rješenje, a rješenje ovisi o suradnicima, profesionalcima. Njemu je ograničenje ekipiranost ljudima ispod, na drugom i trećem nivou. Imam pozitivno mišljenje o njemu kao osobi, ali nedostaje mu organiziranost, institucionalna rješenja.

Temeljna greška Vlade

Upitan za komentar akcije Državnog inspektorata i nalaza o neopravdanim poskupljenjima, Jurčić je poručio:

“Tu je napravljena temeljna greška. U ovolikoj razini inflacije nije se smjelo uvesti euro. U toj mutnoj vodi uvodite euro, i naravno da će doći do ovog.”

Tvrdi da Vlada nema alata da riješi ovaj problem.

“Stvorit će kod građana negativni efekt, a kod poslodavaca je to gorak okus. Vlada je imala potpuno pogrešnu politiku. Ništa se ne bi dogodilo da smo euro pokrenuli za godinu dana, a sva ova priča zapravo je bespotrebna. Bespotrebno je maltretiranje i građana i poduzetnika”, rekao je Jurčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!