Kada će hrvatski sudovi prestati kršiti prava najmlađima? Otkriven novi propust u procesu za viđanje djeteta

Vijesti 28. ožu 202408:59 0 komentara
Ilustracija/Unsplash

Centar za socijalnu skrb Rijeka i tamošnji općinski sud napravili su težak propust u procesu oko prava na viđanje djeteta koji vode bivši supružnici. Utvrdio je to Ustavni sud RH kojem su se majka i dijete zbog toga obratili. Još jedan je to slučaj nevjerojatnih gafova na domaćim sudovima kojima se krše prava djece.

U ustavnoj tužbi dijete i njegova majka upozorili su da se ovom djetetu krše prava iz hrvatskog Ustava, iz Konvencije o pravima djeteta, kao i iz Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Kronologija slučaja

Sve je počelo još u veljači 2021. kada je otac zatražio od suda viđanje djeteta tvrdeći da mu majka to ne dopušta. U tom procesu majka je priložila mišljenje djetetove posebne skrbnice iz ranijih postupaka koja je napisala da je dijete “u velikom otporu prema ocu dok majku prikazuje u svijetlom okruženju”.

Unatoč tome sud donosi ovršno rješenje i nalaže majci da omogući ocu da viđa dijete. Čak je dosuđeno da otac postepeno sve duže viđa dijete.

Otac izbjegavao dijete?

Majka je uzaludno uvjeravala sud da otac zapravo nije dolazio na dogovorene susrete s djetetom, da je, kada bi se i vidio s djetetom, bio prema njemu psihički i fizički nasilan, što je u konačnici rezultiralo djetetovim odbijanjem da se druži s ocem.

Međutim, sudu je bilo jedino važno da se odnos između oca i djeteta na neki način uspostavi. Zato je donijeto tzv. ovršno rješenje kojim je majci bilo naloženo da mogući djetetu susrete s tatom.

Pri tome nije obavljen ni razgovor s djetetom, niti je mišljenje u tom ovršnom postupku dao novi djetetov posebni skrbnik. Skrbnik nije ni imenovan, na što je upozoreno u ustavnoj tužbi. Tijekom postupka to je potvrđeno i izvješćem što ga je dostavio Centar za socijalnu skrb Rijeka.

Što je utvrdio Ustavni sud?

Ustavni sud donio je rješenje kojim privremeno obustavlja ovrhu nad ovim djetetom, odnosno majka ga za sada ne mora voditi k ocu. Razlog su upravo propusti centra za socijalnu skrb i općinskog suda u Rijeci koji djetetu nisu postavili posebnog skrbnika, niti ga pitali želi li se uopće viđati s ocem.

Naime, riječ je o djetetu od starijem od 12 godina koje prema zakonu ima pravo iznijeti svoje mišljenje u procesu oko skrbništva.

“Ustavni sud primjećuje da sud nije postavio posebnog skrbnika maloljetniku i nije smatrao potrebnim pribaviti i razmotriti njegovo mišljenje iako je to nužno prema Obiteljskom zakonu te Članku 12. Konvencije o pravima djeteta. Prvostupanjski sud je naveo samo da je mišljenje djeteta razvidno iz izvješća Centra za socijalnu skrb Rijeka. Međutim, nije doveo stav i mišljenje djeteta u međusobnu vezu s ostalim činjenicama i nije ga uzeo u obzir pri donošenju svoje odluke o susretima i druženjima”, navedeno je.

“U konkretnom slučaju dijete je u trenutku rješenja o ovrsi imalo preko 12 godina pa Ustavni sud smatra da mišljenje djeteta nikako nije moglo biti zanemareno i nepovezano s ostalim činjenicama relevantnim za donošenje odluke u konkretnom slučaju. Sve je to nužnu radi zaštite interesa i dobrobiti maloljetnog djeteta”, naveo je u odluci Ustavni sud te naložio Općinskom sudu u Rijeci da djetetu u nastavku postupka postavi posebnog skrbnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!