Kada je izbačeno i je li realno da se pravo na pobačaj vrati u Ustav?

Vijesti 15. svi 202219:19
Igor Kralj/PIXSELL

U Hrvatskoj oporbene stranke ljevice i centra najavljuju inicijativu da se pravo na pobačaj vrati u Ustav. Pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece - tako se taj članak zvao u Ustavu Socijalističke Republike Hrvatske, no u božićnom Ustavu donesenom 1990. godine nije posebno navedeno. Ako se pita HDZ - ni sada nije vrijeme za to.

Nakon što su prosvjednici u četvrtak rekli – dosta, sada ustavnom inicijativom to kaže i oporba s centra i lijeva. Žele da u temeljnom državnom aktu stoji pravo žene na prekid trudnoće. Inicijativa je stigla od Radničke fronte i udruge Faktiv.

VEZANE VIJESTI

“Vidimo da zakon je jasan u toj mjeri, ali zakon se ne provodi. Stoga bi izmjena Ustava bila jasna politička poruka”, rekla je Katarina Peović (RF).

Poruka se može ostvariti na dva načina, izmjenom Ustava dvotrećinskom većinom u Saboru ili prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma.

“Uvijek postoji referendum, ali mi inzistiramo na saborskoj proceduri jer smatramo da je to pitanje elementarnog civilizacijskog dosega, kaže Urša Raukar, zastupnica zeleno-lijevog bloka.

HDZ: Ne treba nam tema koja duboko dijeli društvo

Doseg kojeg vidi oporba, HDZ ne želi. Jer to je tema koja duboko dijeli hrvatsko društvo.

“Mi smatramo da ovu raspravu treba privesti kraju. Postoji zakon, u odnosu na druge članice EU ni preliberalan ni prerigidan. I mislim da na ovoj temi nije mudro skupljati političke poene što neke opcije rade”, poručuje HDZ-ov predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Opcije koje čine većinu s HDZ-om o izmjenama Ustava će razgovarati.

Njihov stav mogao bi biti zanimljiv jer su prošlotjedni SDP-ov prijedlog zakona o pobačaju ili podržali ili bili suzdržani.

Kada je pravo na pobačaj izbačeno iz Ustava?

Pravo na izbor trebalo je biti u prvom hrvatskom Ustavu, po uzoru na slovenski, u kojem piše da je odluka o rođenju djece slobodna, a država osigurava te uvjete. No taj je članak Vladimir Šeks ispustio zbog pritiska crkvenih krugova, tvrdi sutvorac Ustava, Krunislav Olujić. Šeks govori drukčije.

“Bila je jedna jedina rečenica, da život postoji od začeća do smrti. Što nije uključivalo prekid trudnoće”, rekao je Šeks.

Oporba tek treba dogovoriti detalje ustavne inicijative za bolju zdravstvenu skrb. Ali već sad poručuju da računaju na podršku građana jer istraživanje Ipsosa iz 2020. pokazuje da 81 posto građana podupire pravo žene na izbor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar