Kaić o majmunskim boginjama: Ne trebamo se bojati epidemije širih razmjera

Vijesti 24. lip 202212:37 0 komentara
Cynthia S. Goldsmith / Centers for Disease Control and Prevention / AFP

Epidemiolog Bernard Kaić gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao pojavu majmunskih boginja u Hrvatskoj.

Komentirajući pojavu majmunskih boginja, Kaić je rekao da suzbijanju širenja ove bolesti “doprinijeti možemo jednako kao i jučer i prije tjedan dana i prije dva tjedna”.

VEZANE VIJESTI

“To što se osoba zarazila i nema bliske kontakte ništa ne mijenja u smislu rizika za opće stanovništvo. Što se tiče simptoma, obično počinje kao i svaka infekcija, s povišenom temperaturom, glavoboljom, umorom, i dan-dva nakon početka temperature pojavi se osip koji je dosta teško prepoznati, ali se na njega može posumnjati na temelju anamneze i boravka u inozemstvu i to traje tako dva do četiri tjedna i obično ljudi spontano i ozdrave, jer ovaj virus majmunskih boginja je zapadnoafrička linija i ima puno manju smrtnost”, rekao je Kaić.

Objasnio je i kako se prenosi.

“Prenosi se bliskim kontaktom, to je korištenje zajedničkih ručnika, odjeće, posteljine, hrvanje, košarka 1 na 1, spolni odnos, masaža, i može se prenositi kapljičnim putem, pogotovo ako osoba kašlje, ima respiratorne probleme i ima promjene na sluznici usta tijekom osipa i kapljice koje izlaze iz usta su zarazne”, rekao je Kaić.

Dodao je da osoba sa sigurnošću postaje zarazna tek kad razvije osip.

Na pitanje trebamo li se bojati epidemije širih razmjera, Kaić je rekao da on misli da ne treba. “Ne prenosi se tako efikasno. Netko tko je bolestan ima jako blage simptome”, rekao je epidemiolog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!