Kajtazi o sastancima koalicije: Ne dobijem nikakav odgovor, samo me se sasluša

Vijesti 29. sij 202209:48 > 13:372 komentara
N1

Saborski zastupnik romske i još jedanaest nacionalnih manjina Veljko Kajtazi u Novom je danu komentirao izmjenu Kaznenog zakona o obilježjima fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta, ali i položaj Roma u Hrvatskoj.

Govoreći o izmjeni Kaznenog zakona Veljko Kajtazi je rekao:

“Predstavljam još 11 nacionalnih manjima uz romsku, tu je i židovska. Romska zajednica nema matičnu države. Kad je u pitanju židovska nacionalna manjijna, svake godine na Dan sjećanja pokušavam signalizirati da napokon treba riješiti problem pozdrava Za dom spremni. Postoji model, poput njemačkog i austrijskog, ne moramo izmišljati toplu vodu. Imamo primjere gdje je bilo još gore, zašto ne bismo preuzeli taj model? Mogu reći da ću stalno tražiti da se to uvede.”

VEZANE VIJESTI

Otkrio je da je prošli tjedan na koalicijskom sastanku tražio premijera da se nađu oko te teme.

Na pitanje ima li Vlada političku volju za rješavanje ovog problema, Kajtazi ističe: “Da postoji, sad je pravo vrijeme imajući u vidu da nemamo izbore. Ako se želi, može se. Sjećamo se izjave g. Medveda.”

Smatra da bi takve izmjene pred izbore sigurno izazvale antipatiju.

“Postoji nacrt i dio oporbe želi da to dođe na red. Židovska zajednica je jaka, trebali bi se još više uključiti i onda bismo mogli puno toga učiniti. Sam i jedan saborski zastupnik ne može puno”, dodaje.

Komentirajući ima li interesa na sastancima koalicije, Kajtazi otkriva: “Ne dobijam dogovor osim što me se jako dobro sluša. Unutra su uključeni i antifaštisti, g. Franjo Habulin, Milorad Pupovac, Kraus, ponekad i Furio Radin. Ne radi se o jednoj osobi nego o više njih koje pokušavaju skrenuti pozornost da to treba doći na dnevni red Sabora. Kad će se to dogoditi, ne znam.”

Sinoć je otvoren Romski edukacijski centar. “Dosad se radilo kampanjski, a sad smo počeli raditi sistematski. Počeo se povećavati broj studenata kao i upisivanje djece u školu. Moja želja je da Romi ne primaju socijalnu pomoć, nego ih što više aktivirati na tržištu rada”, ističe Kajtazi.

“Do prije nekoliko godina bili smo sretni kad bi na naša događanja došao peti, šesti ili sedmi čovjek lokalne samouprave. Danas to nije tako, danas se šalju dobre poruke. Bez premijera i drugih nema napretka u romskoj zajednici”, kaže i dodaje:

“Romi su na ovim prostorima 700 godina, prihvatili su kulturu većinskog stanovništva, imaju imena i prezimena većinskog stanovništva, bila bi privilegija zapošljavati pripadnike romske zajednice.”

Kazao je da misli da popisivači nisu dobro odradili posao i da je Romima bilo vrlo teško ispunjavati formulare.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar