Kajtazi o zabrani ZDS-a: Sve ćemo se dogovoriti, mandat traje još tri godine

Vijesti 02. stu 202121:02 > 22:45 0 komentara

Saborski zastupnik romske i još jedanaest nacionalnih manjina Veljko Kajtazi bio je gost Pressinga Ilije Jandrića. Govorio je o položaju Roma u Hrvatskoj, koji su najveći problemi s kojima se Romi u Hrvatskoj susreću, a osvrnuo se i na zabranu pozdrava "Za dom spremni".

Osvrnuo se i na svoju autobigrafsku knjigu “Snovi jednog Roma” koju je započeo rečenicom “Romi su uglavnom nevidljivi, biti Rom jako je teško, opstati kao Rom još je teže, a saznati više… sad je prilika.”

VEZANA VIJEST

“Vjerujem da je to prva autobiografija jednog Roma što mi je drag. Mislim da je san svakog Roma da nije diskriminiran i da nema predrasuda prema Romima. Mislim da je to jako teško, jako je teško opstati kada postoji diskriminacija”, rekao je Kajtazi.

“Romi su se asimilirali u većinsko stanovništvo”

Komentirao je i najveće probleme s kojima se Romi u Hrvatskoj danas susreću.

“Romi su na ovim prostorima 700 godina. Romi su se asimilirali u većinsko stanovništvo, a većinsko stanvništvo ne zna ama baš ništa o Romima. Tu su predrasude da Romi ne žele raditi, da su lažjivci, da su prljavi, a to uopće nije točno. Romi su rođeni u recesiji i umiru s recesijom, ali opstaju svih ovih godina”, istaknuo je.

N1

Naglasio je da je samo šest pripadnike romske nacionalne manjine zaposleno u poslovima javne uprave.

“Ako jednog neromskog djeteta nema u školi, onda su sve institucije na nogama, a kad jednog romskog djeteta nema u školi, kaže se da je to tradicija”, rekao je.

“Rome trebamo prihvatiti kao sugrađane”

“Romska zajednica zanemarena je 700 godina. Bježali smo od toga da trebamo pomoći da prihvatimo Rome kao sugrađane”, dodao je.

VEZANA VIJEST

Osvrnuo se na probleme s oružjem u Međimurju. Kajtazi je tada upozoravao o problemu s ilegalnim oružjem. Kajtazi kaže da nije mogao odrađivati posao policije i dati imena nego da je mogao samo skrenuti pažnju na problem.

“To je smiješno da ja dam imena ljudi. To znači da bih ja trebao nečiji posao odraditi? Mislim da MUP treba odraditi svoj dio posla i to prema svima i treba imati iste kriterije prema svima”, istaknuo je Kajtazi.

“Ova Vlada je krenula u rješavanje problema”

Navodi da se ne čini dovoljno toga za romsku zajednicu. “Ova Vlada, zahvaljujući Plenkoviću, krenula je u rješavanje problema”, rekao je, dodajući da postoji i startegija i operativni plan.

Kajtazi podržava premijera Plenkovića, no još uvijek nije zabranjen pozdrav “Za dom spremni”. Saborski zastupnik se osvrnuo na tu inicijativu, navodeći da će se o tome razgovarati.

“Držim se i dalje svog stava. Nedavno sam čitao i Dobronića, drago mi je i zbog njegovih stavova. Moramo biti konkretni u zakonskim regulativama i ne vidim razlog zašto bi mi bili drugačiji nego zakon u Njemačkoj ili Austriji. Vidjet ćemo, razgovarat ćemo. Sve ćemo se dogovoriti. Još tri godine traje mandat”, kazao je Kajtazi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!