Kako funkcionira omikron? Još ni stručnjaci ne znaju

Vijesti 06. pro 202120:31 > 20:42 0 komentara
N1

Stigla je službena potvrda o prisutnosti omikrona u Hrvatskoj. Riječ je o dva muškarca koji su prisustvovali na poslovnom skupu, zajedno s gostima iz cijelog svijeta. Zasada obojica imaju blaže simptome, a njihovih 13 pronađenih kontakata je u samoizolaciji. A je li cjepivo učinkovito protiv ovog mutiranog soja te kako on uopće funkcionira, tek se istražuje.

Službeno je. Omikron je stigao u Hrvatsku.

“Već je širom svijeta omikron soj, a evo, mi smo dokazali danas u dva slučaja, dakle, već imamo dva pacijenta kod kojih je potvrđen omikron soj”, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Zasad samo lakši simptomi kod zaraženih

Zaraženi nisu napuštali Hrvatsku, ali su ovdje bili na poslovnom skupu, zajedno s gostima iz inozemstva. Otkriti tko je od njih izvor – nije moguće. Ali, barem je simptome lako uočiti.

“Ono što zovemo bolest slična gripi, povišena temperatura i kao da ga je vlak zgazil’…Ili autobus. I trajali su par dana”, rekao je epidemiolog Bernard Kaić.

Omikron ima nekoliko desetaka mutacija i kod obje zaražene osobe identičan je onome detektiranom u Bocvani.

“Za jedan imamo rezultate da je sigurno omikron, a u drugom slučaju gospodin je cijepljen,to mu je bio peti dan bolesti, bio je pozitivan, međutim, količina virusa je bila premala da bismo potvrdili, ali sekvenciranje pokazuje da se radi o istoj mutaciji pa može reći da se radi o varijanti omikrona”, rekla je Ljiljana Žmak, voditeljica službe za mikrobiologiju HZJZ-a.

“Nemoguće je spriječiti širenje”

Oba zaražena su cijepljena, a njihovih 13 kontataka je u samoizolaciji. No, bez obzira na brzu reakciju, širenje ovog soja u zemlji neizbježno je, smatra Kaić.

“Neminovno je da bude novih slučajeva, neminovno je bilo da uđe u Hrvatsku i mislim da je to nemoguće spriječiti, jer stvarno, unatoč mjerama koje postoje, netko može doći s negativnim brisom iz neke zemlje gdje se zarazio koja više ni nije pod nekim pojačanim nadzorom, jer se već počelo širiti u više od pola Europe. Bit će novih slučajeva sigurno”, kaže Kaić.

Postojeće cjepivo, ipak, poručuju, trebalo bi biti učinkovito i protiv omikrona. Općenito broj cijepljenih raste, abroj zaraženih posljednih dana lagano pada. No, vrhunac četvrtog vala nije prošao, a već peti bi mogao donijeti nove probleme.

“Imamo jedan blagi silazni trend, još uvijek ne možemo govoriti o kraju četvrtog vala, tu bi trend trebao biti puno veći, a imamo i dalje veliki broj zaraženih i preminulih”, rekla je Dijana Mayer epidemiologinja iz HZJZ-a.

Kako funkcionira omikron?

Puno faktora ovisi o načinu na koji funkcionira omikron. Zasad nije potvrđeno ni da je njegova posljedica tek – blaža klinička slika.

“Kad bi se to pokazalo, to bi bilo jako dobro i pomoglo bi nam, ali za to treba malo više dokaza skupiti”, objašnjava Kaić.

Kako nova varijanta funkcionira, nisu sigurni ni virusni imunolozi.

“Mene je strah da će se to dogoditi, osobito ako ignoriramo činjenicu da ovaj virus ima dva od tri drugačija atributa od delte: Da je rezistentniji na antitijela i brže se širi od delte. Ako se preklopi s deltom, on će je istisnuti, ali bolnice će biti pretrpane”, rekao je virusni imunolog Stipan Jonjić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!