Kako građani preživljavaju poskupljenja? “Struja je legalna državna krađa”

Vijesti 02. ožu 202306:53 0 komentara
Ilustracija/N1

Vladine mjere istječu krajem ožujka pa se već mnogi pitaju hoće li biti novih i kakvih. Naznake je dao naslutiti ministar Primorac, a premijer Plenković poslijepodne potvrdio. Značajnu ulogu, čini se, imat će dohodovni cenzus.

“Novi će paket stupiti na snagu od 1. travnja, svi resori su angažirani, ići ćemo u korist građana i gospodarstva. Kad mjere budu gotove, predstavit ćemo ih javnosti”, rekao je Andrej Plenković.

Ministar financija Marko Primorac otkrio je da ubuduće Vlada sa subvencijama za struju neće biti široke ruke. Tko ima više, izgleda, plaćat će više.

“Ne bih išao u detalje. Definiramo detalje. Kada sam rekao da nisam za to da mjere idu prema svima, naravno da smatram da postoje građani koji imaju dovoljno visoke dohotke da im ne bi trebalo u potpunosti ili u mjeri kao sada subvencionirati cijene. Kada govorimo o struji, imali smo najnižu kategoriju koja je imala cijene koje su zatečene, a onima iznad 2500 megavatsati bila je 50 posto, a ja mislim da tko ima više, treba plaćati punu cijenu, ne treba država toliko subvencionirati”, rekao je Primorac.

A što o mjerama misle građani?

Izgleda kako bi zbog novog načina subvencioniranja mogle ponovno rasti cijene.

“Prije nego smo dobili subvencije na struju računi su nam bili čak 50 posto viši. Međutim sada, 31. 3. nama se subvencija na struju ukida i ne znamo šta nas čeka”, kaže vlasnica frizerskog salona Vanja Amižić.

U slučaju da ih Vlada s prvim travnja odluči ‘pošišati’, feniranje i ostale frizerske usluge će poskupjeti.

“Ako budu manje, to je nama udar. Udar je i na građane i na nas obrtnike, tako da ćemo biti prisiljeni podizati naše cijene, što nije dobro”, kaže vlasnica frizerskog salona.

Vilim Bujević, predsjednik Udruženja obrtnika iz Splita smatra kako bi bez vladine uredbe mnogi bili na ledu i da bez njih ne bi mogli preživjeti.

“Ulazni troškovi nam rastu svakodnevno. Repromaterijal, sve nam raste, a nije popularno da mi dižemo cijene. Jednostavno bez ovoga ne bi mogli preživjet”, rekao je Bujević.

U bojoj situaciji nisu ni ugostitelji koji nam kažu da su zahvaljujući subvenicajama preživjeli. Kažu da bi bez intervencije i njima računi bili triput veći.

Većina građana ni Vladi ni njenim mjerama više ne vjeruje

No, zato se klima, na koju se grije većina Splićana, oprezno pali. Računi su duplo veći, a život je kažu postao preživljavanje.

“Normalno da su veći”, odgovorio nam je Tonći na pitanje jesu li računi porasli i dodaje: “Sigurno jedno 50 do 60 posto”.

Boris je zbog najave većih računa promjenio i opskrbljivača.

Međutim, većina građana ni Vladi ni njenim mjerama više ne vjeruje.

Uvjereni su da Vlada laže i kažu da im sve jako, jako smrdi. Drugi pak smatraju da se radi o krađi. “Struja je krađa. To je svima jasno. Legalna državna krađa”, rekao nam je Boris iz Splita.

A iz Vlade im šalju utješne poruke, računi će ostati isti. No, hoće li poduzetnici nastaviti raditi sa smješkom na licu te kakve i kolike ih subvencije čekaju s 1. travnja – trebalo bi biti poznato za dva tjedna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!