Kako izaći na kraj s cijenama nekretnina na tržištu?

Vijesti 24. kol 202321:19 1 komentar

Dok cijene stanova i kuća u Hrvatskoj i dalje vrtoglavo rastu, resorni ministar Branko Bačić napominje da je u tijeku izrada nacionalnog plana stambene politike do 2030. godine. Ideja je i dalje nastaviti sa subvencioniranim kreditima putem APN mjere. Tu bi trebala biti i nova pomoć za građane - najam državnih stanova za povoljnije iznose.

21-godišnja studentica arhitekture Gabrijela živi s roditeljima u Svetoj Nedjelji. Iako sanja o vlastitoj nekretnini, svjesna je stanja na tržištu. No, njeni prijatelji imaju plan kako doći do stana.

“Planiraju i razmišljaju u koje bi zemlje mogli otići na pet do deset godina pa da se vrate i kupe stan, jer im je trenutno i sa završenim izvrsnim fakultetima teško uopće u nekoliko godina kupiti stan”, rekla je Gabrijela.

Za razliku od Gabrijele, 18-godišnji Eliah imao je sreće kad je riječ o pitanju stanovanja.

“Moj djed mi je dao stan, a da nije, vjerojatno bi išao u podstanarstvo dok ne priuštim pa bi dalje vidio kako”, kaže Eliah.

A kako izaći na kraj s cijenama na tržištu, pitaju se mnogi. U Hrvatskoj su cijene nekretnina još uvijek na povijesno visokim razinama, iako u većini EU padaju. Stanovi i kuće 15 puta su skuplje nego lani. Stručnjaci ističu da su cijene otišle u nebo i zbog subvencioniranih kredita putem APN-a.

“Nedostatak ponude je kroničan problem na hrvatskom tržištu nekretnina i vi ste na takvo tržište uveli mjeru u trenutku kada se tržište počelo nakon dugih godina krize oporavljati i na kojem nije bilo dovoljno ponude, omogućili ste nekome da si lakše kupi stan. To je bila promašena mjera u tom smislu i ona je direktno pridonjela rastu cijena”, ističe članica HGK u udruženju nekretnina, Lana Mihaljinac.

Ministar graditeljstva se ne slaže. APN mjera istječe krajem godine, no prema najavama Bačića, koji radi na izradi nacionalnog plana stambene politike do 2030. godine, ideja je nastaviti s APN-om.

“Mi držimo da je to mjera koja je pogođena i uz određeno redefiniranje bi s njome trebali nastaviti. Razmišljamo još i o drugim modelima”, izjavio je ministar.

S druge strane iz agencija za nekretnine upozoravaju da nemaju problema s prodajom novogradnje u gotovini ili putem kredita. Prodaja, kažu, ide u rekordnom roku.

U resornom ministarstvu razmišljaju i o novim mjerama. Ideja je da država gradi stambene objekte i stanove nudi kroz povoljnije najmove.

Građani prijedlogom riješenja stambenog pitanja na ovaj način – zadovoljni.

“Zanimljivo. Mislim da bi to bilo vrlo potrebno ljudima.”

“Vjerojatno je dobra ideja zbog kvadrata stanova koji će biti jeftiniji.”

Cilj stambene politike trebao bi biti priuštiv stan za mlade ljude i obitelji, a s obzirom na stanje na tržištu, puno je posla u rukama onih koji istu politiku osmišljavaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare