Kako izgleda energetski neovisna kuća? “Trošak pada i do 60 posto”

Ekonomija 26. kol 202218:52 4 komentara
N1

Ekološki aktivist iz Eko Kvarnera Vjeran Piršić gostovao je u Dnevniku te pokazao kako izgleda njegova energetski neovisna kuća, na koju je dao ugraditi dovoljno solarnih panela da bi proizvodio toliko energije da može zadovoljiti potrebe cijelog kućanstva.

“Za razliku od našeg učitelja Ljube u Zagrebu, ja imam baterijski sustav za pohranu energije. Energija koja se prikuplja sada bit će mi dostupna i preko noći. Dakle, dobrodošli u energetski nezavisnu kuću Piršić”, rekao je.

Kaže da trenutno proizvodi dvostruko više energije nego što mu je potrebno, te zato dio pohranjuje u baterije, a s dijelom pomaže HEP-u da opskrbi turiste.

VEZANE VIJESTI

“Moram reći da kod nas na Kvarneru djelatnici Elektroprimorja ne prave probleme pri spajanju kao u Istri, Zagrebu, Dalmaciji i Slavoniji. Pitanje je samo organizacije i dobre volje”, rekao je.

Kaže da je glavna poteškoća kod ugradnje solara papirologija i birokracija, no i to se polako mijenja.

“Nekada vam je trebalo 66 dozvola, a sada samo tri papira. Nema više problema, nego samo pokazujemo koliko smo neorganizirani kao država. Nitko građanima ne daje prave informacije, a istina je ova: Ljudi, stavite panele i dizalice topline i više nećete morati kupovati naftu i plin. Trošak pada i do 60 posto. Čak i bez baterijskog sustava možete se grijati gotovo cijelu zimu. Ugradnja je koštala oko 100.000 kuna, a fond za zaštitu okoliša je spreman dati i do 40 posto refundacije u brdima, a 60 posto na otocima. Dajmo ljudima informaciju da ne moraju biti ovisni o fosilnim gorivima”, rekao je Piršić.

Drugi problem je, kako navodi, taj što uskoro nećemo imati radnika.

“Radnici u brodogradilištima gube posao, a u tjedan dana možemo ih prebaciti da montiraju ove panele. To su vrijedni radnici i, ako se daj bože opet budu opet radili brodovi, lako ih se vrati u škver. Imat ćemo jeftinije fotonaponske elektrane, ali problem je u projektima. Tranzicija nije slučajni događaj, već mora biti pažljivo osmišljen projekt. Ključno je da energiju što više pohranjujemo i dijelimo lokalno”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.