Kako naš imunološki sustav kontrolira viruse?

Vijesti 02. stu 202219:46 0 komentara
N1

Reformom zdravstva želi se podići razina zdravstvene pismenosti. S druge strane medicinske znanosti, u Hrvatskoj imamo centre izvrsnosti. Kada je riječ o virusnoj imunologiji i cjepivima to je Centar za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci gdje 20-tak znanstvenika istražuje viruse i razvijaju eksperimentalna cjepiva predvođeni profesorom Stipanom Jonjićem. Financiraju se gotovo u potpunosti međunarodnim projektima iz područja imunologije, virusologije, proteomike i cjepiva.

Ovdje je sva pozornost na biologiju i patogenezu virusa. Kako naš imunološki sustav kontrolira viruse? To je ugrubo ono čime se bave znanstvenici u riječkom Centru za proteomiku.

VEZANE VIJESTI

“U svijetu smo poznati po imunim subverzivnim mehanizmima ili bolje rečeno genima koji kodiraju mehanizme proteine koji pomažu da manipulira imunim odgovorom Patogeneza – znači kako virusi izaziva bolest, prirođene infekcije. Mi jako puno surađujemo sa svijetom, od Izraela, Amerike, Australije. To nas je dovelo do translacije”, rekao je Stipan Jonjić, voditelj Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Projekt translacije u suradnji s Hebrejskim sveučilištem traje desetak godina. Patentirali su 15 antitijela. Osnovana je tvrtka usmjerena na razvoj imuno-onkoloških protutijela nove generacije. Svaka faza, a ima ih pet, košta desetke milijuna dolara. Započeta je prva faza kliničkog ispitivanja na ljudima u Americi u MBA Anderson kliničkom centru. Bude li uspješna, bit će to velika priča za znanost i liječenje pametnim lijekovima.

“Tu je veliku revoluciju u liječenju dovelo proučavanje proteina koje zovemo “check point inhibitori” koje su kao kontrolne točke naših imunoloških stanica. Onda su znanstvenici u zadnjih desetak godina i više shvatili da ako vi napadnete te proteine da zapravo imunološka stanica koja je bila spriječena da napadne tumorsku stanicu se može opet aktivirati. To je razvilo cijelu novu eru imunoterapeutike uključujući ovo što mi radimo, dakle cilja imunološki sustav”, rekla je Paola Kučan Brlić, tumorska imunologinja Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Jedan od niza projekata koji su rezultat istraživanja Centra za proteomiku je proučavanje citomegalovirusa koji spada u skupinu herpesa.

“Kada proučavate virus uvijek ćete naletjeti na nešto interesantno. Mi smo pred jedno desetak godina primijetili da citomegalovirus koji usput vjerojatno imate i vi i snimatelj, ima ga preko 80% ljudi a niti ne zna da ga ima, primijetili smo da se on jako dobro replicira u jajnicima, što ne zvuči kao dobra vijest za žene reproduktivne dobi i onda smo tu krenuli kopati. Primijetili smo da iako se on fantastično umnaža u jajnicima, jajnici se jako dobro od njega obrane”, rekla je Vanda Juranić Lisnić, virusna imunologinja Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Od istraživanja do primjene dug je i skup put. Statistika govori da 95% lijekova ne prođe kliničke studije budući da se pokažu neučinkovitim na ljudima. No stečeno znanje ide dalje u neki novi projekt.

“Svako novo otkriće je za nas veliki uspjeh. Ono što javnost vidi je cjepivo ii lijek ili novi način liječenja, ali tome prethode stotine radove, ponekad i tisuću znanstvenih radova koji su svako malo otkriće. Naša grupa je dizajnirala nekoliko kandidata za cjepiva, veliki broj njih je vrlo efikasan i mi pokušavamo dalje razvijati te modele”, rekao je Ilija Brizić, virusni imunolog Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Kao nikad prije u pandemiji se javnost bavila koronavirusom pa je i ovaj odjel imao dvostruko više posla. Uz svu mističnu biologiju, kažu, postoje metode jasne metode pristupa svakom virusu. Važno je samo imati jaku bazičnu znanost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!