Kako nizak vodostaj Save i suša utječu na rad nuklearne elektrane Krško?

Vijesti 16. kol 202213:57 > 14:33 0 komentara
Katarina Brečić/N1

Iz Nuklearne elektrane Krško objasnili su za N1 što vodostaj Save i suša znače za rad nuklearke.

“Nuklearna elektrana Krško (NEK) NEK radi punom snagom unatoč niskom protoku Save i visokim temperaturama zraka. Kako smo pojasnili i na web stranici NEK-a, punim kapacitetom rade i rashladni tornjevi elektrane, koji su dio trećeg rashladnog kruga. Važno je dobro koordiniranje vodenog režima s hidroelektranama na Savi uzimajući u obzir upravna ograničenja dozvoljenog zahvaćanja vode i prirasta temperature.

VEZANE VIJESTI

U trenutnim uvjetima iskorištenje NEK-a nešto je manje – oko 33 %, dok u uobičajenim vremenskim uvjetima iznosi 35 %. To znači da je proizvodnja električne energije nešto manja. Kako možete vidjeti u Izvješču o radu NEK-a za srpanj 2022. na našoj web stranici NEK je u srpnju 2022. proizveo 519914,4 MWh bruto električne energije na izlasku generatora odnosno 489806,8 MWh neto električne energije. U tom je mjesecu proizvodnja bila za 1,25 % ispod planirane (496000 MWh).

Godine 2008. u NEK-u je, zbog smanjenja ovisnosti hlađenja elektrane o protoku Save, moderniziran sustav rashladnih tornjeva i proširen dodatnim četirima rashladnim ćelijama. Prije toga, 2003. godine, elektrana je zbog okolišnih ograničenja vezanih uz Savu, 93 dana radila smanjenom snagom.

Ukoliko bi se okolnosti vezane uz protok Save i visoke temperature dodatno pogoršale, NEK bi morao smanjiti snagu elektrane zbog uvažavanja administrativnih ekoloških ograničenja vezanih uz rijeku Savu”, odgovorili su iz NE Krško za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!