Kako se dijeli novac zimskoj službi: “Tko je ovo pisao, ne zna gdje pada snijeg”

Vijesti 09. velj 202321:16 0 komentara
N1

Još jedan biser hrvatske administracije. U Hrvatskoj je više od 80 općina i gradova s koji spadaju u tzv. brdsko planinska područja. Zima dakako ne djeluje na sve isto, snijeg ne zadaje baš svima probleme. No, državnim pravilnikom više novca za zimsku službu dobit će mjesta s više kilometara cesta, a ne s više snijega. Gorani su skočili na noge. Kako je moguće da Primorci dobiju više novca od njih?!

Ravna gora s brdima snijega. Treba očistiti sve njezine ceste. Imaju respektabilan zimski vozni park. Ovo su im udarni dani.

„Imamo posla preko glave, vidite i sami da snijega ima, minus je velik, što da vam kažem, vidite kakva je situacija. Međutim, nisu svi zadovoljni, teško je svima udovoljiti. Sedam vozila izlazi svaki dan na cestu kad pada snijeg, kad se sipa cesta, onda izlazi jedno ili dva vozila”, kaže Zvonko Oblak, vlasnik tvrtke za čiščenje snijega.

Odlaze kubici soli i pijeska, galoni goriva. Ravna Gora potrošila je samo u siječnju 31.000 eura. Paradoksalno, pravilnikom Ministarstva prometa i infrastrukture trebali bi dobiti tri puta manje novca za snijeg, od recimo primorskih Matulja. I oni, eto, spadaju u brdske općine.

„Sama Ravna Gora ima oko 31 kilometar ceste, a Matulji su imali tri puta više. A onda kad smo sagledali malo da se u Matuljima pije kava na terasama, dok su ovdje mećave, onda smo shvatili da ova podjela sredstava nije dobra i da moramo reagirati”, kaže Mišel Šćuka, načelnik općine Ravna Gora.

I digli su bunu Gorani protiv nepravde HDZ-ove vlade. Uz Šćuku su stali i ostali načelnici. Pravilnik ministarstva o raspodjeli novca za snijeg je posve nelogičan, tvrde.

„Pa ovaj je pravilnik pokazao da ga je pisao netko tko uopće ne zna gdje pada snijeg, zato jer su u formuli stavili vremenske zone i kilometre ceste, a kilometri ceste ne kažu da na tom kilometru nema snijega. Znači, treba plaćati zimsku službu tamo gdje ima snijega. Predlažemo da se napiše novi pravilnik i da on kaže da se plaća zimska služba tamo gdje ima snijega”, kaže Toni Štimac, načelnik općine Lokve.

Delegacija je otišla u Zagreb, a njihov ministar je shvatio problem. Sve dok se ne donese novi pravilnik – dao im je novac za snijeg.

„Sva sredstva, odnosno sve ono što će oni utrošiti ove godine, ove zime na zimsku službu i troškove zimske službe pokrit će im Hrvatske ceste. Tu se radi i o drugim gradovima i općinama koje imaju problem sa čišćenjem snijega, ne odnosi se to samo na Gorski kotar”, kaže Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

„Sami ste bili svjedoci u ovim napisima da sam sam sebi možda potpisao neku smrtovnicu u stranci, samim time što sam izašao u medije i nisam znao do kuda će to ići. Ali jednostavno, kada ste ovdje načelnik, povodite se srcem”, kazao je Mišel Šćuka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!