Kako spasiti zdravstvo: “Vratimo se revidiranom modelu Andrije Štampara”

Vijesti 26. tra 202310:51 0 komentara

Mirando Mrsić gostovao je u Novom danu i komentirao stanje hrvatskog zdravstvenog sustava.

“Zdravstveni sustav je u kaosu. Plenković i Beroš nemaju ideju kako to riješiti, već sve guraju pod tepih. Neke stvari ne štimaju. Beroš bi se trebao pozabaviti sustavom, a ne vlastitim likom i djelom“ komentirao je potresne fotografije iz sisačke bolnice.

Mrsić je kazao i da reforma zdravstva podrazumijeva oštre odluke koje se neće svidjeti dijelu građana, niti svim liječnicima. Dodao je i da reforme treba napraviti na samom početku mandata.

“Paradoks hrvatskog zdravstva jest da na njega najviše trošimo otkad je Hrvatske. Pritom nas ima pola milijuna manje nego prije trideset godina, a pokazatelji su sve gori. Prava reforma jest da pacijent bude u centru pažnje, a ne da se bavimo plaćama“, rekao je Mrsić.

Smatra i da su najavljene reforme zdravstva nedovoljne.

“Najavljeno ulaganje u preventivu bolesti nekakav je PR potez koji će možda nekome pomoći da otkrije bolesti, ali to je trebalo ići drugim putem. Opet ćemo bacati novac, a odaziv neće biti dobar. Kampanja preventive i podizanje svijesti u Hrvatskoj je na vrlo niskoj razini. Imamo i otpor liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti rade taj posao, a i gdje točno pacijent biti poslan ako se na pregledu otkrije da ima problema? Ima puno pitanja koja su nerazjašnjena“, kazao je.

Komentirao je i mogućnost da će opće bolnice ostati bez specijalista.

“Problem je što nije provedena temeljita reforma bolničkog sustava, budući da je on taj koji generira deficit u zdravstvenom sustavu. Specijalizacije je trebalo riješiti davno prije. Dok sam bio u vladi SDP-a , razmišljali smo da krenemo u takozvanu nacionalnu stipendiju i da se maknemo od toga da država dirigira specijalizacije. Ali da bi riješili specijalizacije u bolnicama, moramo prvo znati koliko se u kojoj bolnici radi. Nitko nije išao za time da vidi koliko zapravo košta bolnica bez troškova pacijenata i bez troškova na lijekove i opremu“

Tvrdi i da je teza Beroša kako liječnika ima dovoljno, ali da su pogrešno raspoređeni, pogrešna.

“Bit će ih dovoljno kada se reorganizira sustav i kada će se znati koliko tko radi. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne rješavamo ono što bi trebali rješavati, pa preopterećujemo bolnički sustav koji zapošljava još više liječnika. Time zapuštamo primarnu zaštitu koja bi trebala biti ključ. Vratimo se revidiranom modelu Andrije Štampara koji nalaže da se u domu zdravlja mogu riješiti sve potrebe pacijenata. Prije svega treba izjednačiti status liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa statusom bolničkih liječnika“, zaključio je Mrsić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!