Kako su utvrdili prekršaj od 1.020 kn, a milijardu iz Ine nitko nije primijetio?

Vijesti 09. ruj 202209:42 13 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

Ne treba puno riječi i uvoda za ovu priču. Apsurd će pokazati svu raskoš kada navedemo činjenice i povučemo jednu paralelu.

Kada ste sitan igrač, običan čovjek, slučajno hrvatski branitelj, niste u mirovini, ali primate novčanu naknadu za nezaposlene, budite sigurni da će vam država, odnosno gradsko nadležno tijelo, odbiti baš svaku kunu kada utvrdi da ste uz tu naknadu ostvarili sitni dodatni prihod.

Naravno, kada ste gospodin Škugor & company, možete gomilati nekretnine, krasti milijardu kuna i nitko neće ni primijetiti da se preko noći bogatite. I da nemate pokriće za svoju izdašnu imovinu. Naravno, past ćete tek kada napravite glupu grešku i na račun djeda umirovljenika uplatite 500 milijuna kuna. Kada, zapravo, imate nesreću da cijena plina odleti u nebo, pa ne znate kuda biste s ogromnim novcem koji vam se doslovno slijeva u džepove.

O čemu je riječ u našoj priči?

Hrvatski branitelj, čiji su podaci poznati redakciji, u kolovozu ove godine dobio je obavijest zagrebačkog Gradskog ureda za branitelje da će mu se kroz tri obroka od mjesečne naknade u iznosu od 1.201,32 kune odbiti ukupno 1.020,95 kuna koliko je dodatno zaradio tijekom šest mjeseci ove godine.

N1

Naime, akter ove priče prikuplja bakar, najčešće ga pronalazi pored kanti za otpad. Prodaje ga u otkupnim stanicama, a prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom sva se plaćanja za otkup otpada obavljaju putem računa. Dakle, sve crno na bijelo i sve evidentirano. I tako je utvrđeno da je imao dodatnu zaradu, a kao korisnik naknade za nezaposlene ne smije sa strane prihodovati ni jednu kunu. Zbog tričavih 1.020 kuna dospio je u prekršaj. Obračunata mu je čak i zatezna kamata u iznosu od 9,04 kuna.

N1

Da je krao plin usred energetske krize i na njemu zaradio bogatstvo ni Porezna ni druga kontrolna tijela ne bi vjerojatno uočili baš ništa. Sve do neoprostive greške i uplate silnog novca fizičkoj osobi.

Ni država, a kamoli gradska tijela, niti u brojnim korupcijskim aferama nisu uočila baš nikakve nesrazmjere u plaćama koje su primali junaci tih kriminalnih afera i ogromnoj imovini koju su posjedovali. Sve dok nisu pali u raznim mjerama prisluškivanja, kada su potpuno ogoljeni njihovi marifetluci. Ali u slučajevima sitnih iznosa i banalne prodaje otpada, u ovom slučaju bakra, svi radari i svi alarmi rade i dodatne zarade brzo se detektiraju. Iako naš sugovornik ne želi da mu otkrivamo identitet, rekao nam je da su mu u gradskom uredu poručili da nije prvi koji je morao vratiti dio naknade jer je sasvim pošteno zaradio dodatni novac.

Ne preostaje nego zamisliti se kako u slučajevima malih riba baš sve funkcionira, a u slučajevima kapitalaca i velikog kriminala kontrolne točke propuštaju kao šuplji lonac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare