Kakve kazne prijete navijačima u Grčkoj? Evo što kaže poznati odvjetnik

Vijesti 09. kol 202311:53 2 komentara
Yiannis Panagopoulus / Eurokinissi via REUTERS

Poznati odvjetnik Fran Olujić komentirao je u N1 Studiju uživo tragični slučaj ubojstva navijača u Grčkoj. Deseci navijača zagrebačkog Dinama u pritvoru su u Grčkoj, nakon nereda u kojima je navijač stradao.

Olujić kaže kako slična kaznena djela poznaje i naše zakonodavstvo te da očekuje kako će većina pritvorenih biti oslobođena, a nekoliko onih za koje postoje dokazi će biti zadržani u pritvoru

“Čak i ako bi neke od ovih osoba bile puštene da se vrate u RH, potpuno je moguće da one kasnije budu vraćene nazad u Grčku. Postoji europski uhidbeni nalog i ako vas traži sud u Ateni ili Kopenhagenu, to je kao da vas traži sud u Rijeci ili Splitu”, govori.

Što se tiče kazni s kojima bi se pojedinci mogli suočiti, Olujić kaže: “Bit će dosta teško individualizirati krivnju i naći konkretne počinitelje. On podsjeća i na lanjski sukob Torcide i policije na A1 te na sukob BBB-a i Torcide od prije nekoliko godina, također na autocesti A1. “Teško je naći počinitelje i precizirati da su baš oni svojim radnjama doveli do smrtnog ishoda”, objašnjava.

Grčko zakonodavstvo poznaje doživotnu kaznu, što mi nemamo .”Vidjet ćemo kako će grčko državno odvjetništvo kvalificvirati ovaj slučaj”, kaže.

“Nisu oni došli u Grčku navijati za svoj klub nego su vrlo vjerojatno došli činiti kazneno djelo”, kaže Olujić naglašavajući da ne prejudicira ničiju krivnju.

Na pitanje što će učiniti hrvatsko pravosuđe po povratku dijela navijača koji će biti oslobođeni, odgovara: “Mi imamo zakon o suzbijanju navijačkih nereda i naša policija sve ove osobe koje su bile u Grčkoj može ispitati u posebnom postupku i provesti kriminalističku obradu jer je riječ o hrvatskim državljanima. Onima koji će biti osumnjičeni sasvim sigurno će se suditi u Grčkoj, ali to ne znači da ostali nisu sigurnosno interesantni hrvatskoj polijciji jer može se opravdano pretpostaviti da im nije prvi put da sudjeluju u navijačkim neredima, pa i izvan RH.”

I Hrvatska i cijeli EU treba strože zakone o huliganizmu, smatra. “Nije ovdje riječ o nikakvim navijačima, to su osobe koje su ciljano i svjesno išle na dugačak put u drugu državu kako bi počinili nered. … Evidentno je da je riječ o osobama koje idu činiti nerede, ovo je dulje vrijeme planirano te skupine su bile u duljoj komunikaciji i vidjljivo je da je postojao plan sukoba u Grčkoj, u Ateni”, kaže.

Na pitanje zašto se takvi zakoni onda ne donesu i zašto se osobama koje su rizične na zabrani odluzaka u druge članice, kaže: “Nema političke volje, a i teško je sada kad smo članica Schengena nekom unaprijed zabraniti da posjećuje drugu članicu EU-a.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare