Kandidat za šefa HRT-a ima koncesiju na pet sportskih kanala

Vijesti 09. lis 202110:37 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Tvrtka Ro.Ba.Go u suvlasništvu Roberta Šveba, koji slovi kao favorit na aktualnom natječaju za ravnatelja HRT-a, ima desetogodišnju koncesiju za emitiranje sportskog programa na čak pet kanala preko satelita, interneta i kabelskim putem, piše u subotu Jutarnji list.

Time je ta Švebova tvrtka izravna konkurencija sportskom programu HRT-a, kuće za čijeg se ravnatelja natječe.

Naime, tvrtka Ro.Ba.Go u kojoj Šveb ima trećinu suvlasništva (suvlasnici u jednakim omjerima od 33,33 posto uz njega su Danijel Matijević i Goran Omrčen Čeko) upisana je u Registar medijskih nakladnika za satelitski, internetski i kabelski prijenos pri državnoj Agenciji za elektroničke komunikacije.

Riječ je o državnoj agenciji koja dodjeljuje koncesije za proizvodnju, prijenos i emitiranje audio i audiovizualnih programa, a podaci o koncesiji tvrtke Ro.Ba.Go mogu se pronaći u javno dostupnom Registru medijskih nakladnika na službenim stranicama Agencije. Prema podacima Agencije, tvrtka Ro.Ba.Go ima koncesiju na čak pet kanala nazvanih: Sport 1, Sport 2, Sport 3, Sport 4 i Sport 5.

Iz dokumenata na stranicama Agencije za elektroničke komunikacije vidljivo je da je tvrtka Ro.Ba.Go ugovore o koncesiji za emitiranje na svih pet programskih kanala sklopila na desetogodišnje razdoblje, od 15. prosinca 2017. do 14. prosinca 2027. godine.

U ugovorima se navodi da su Sport 1, 2, 3, 4 i 5 specijalizirani sportski kanali komercijalnog tipa te da 90 posto sadržaja svih pet programa čini sport, a preostalih deset posto reklame.

Na pet programa će se, kako stoji u koncesijskom ugovoru, prikazivati utakmice Uefine Lige prvaka, snimke utakmica Uefine Lige prvaka te studijske emisije uživo u sklopu prijenosa i prikazivanja materijala vezanih uz Uefinu Ligu prvaka.

U izjavi ovjerenoj kod javnog bilježnika koju je priložio na natječaju za ravnatelja HRT-a, a u kojoj tvrdi da nije u sukobu interesa, Šveb ni riječju ne spominje desetogodišnju koncesiju.

Kad smo ga podsjetili da je za izbor ravnatelja HRT-a mjerodavan Zakon o HRT-u i upitali misli li da mu taj zakon uopće dopušta da kao suvlasnik tvrtke koja je u konkurentskom odnosu s HRT-om sudjeluje na natječaju za ravnatelja HRT-a, odgovorio nam je kako su hrvatski zakoni često u koliziji. “Konačnu odluku mogu li biti kandidat prepuštam nadležnim saborskim pravnim službama koje o tome trebaju odlučiti”, rekao je Šveb, donosi Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!