Dolenec: Do 1. rujna će se smanjiti broj djece neupisane u vrtić

Vijesti 10. lip 202212:11 > 16:43
N1

Rezultati upisa u zagrebačke vrtiće su trebali biti javno objavljeni na mrežnim stranicama i ulaznim vratima svih vrtića još u srijedu, no rok je iznenada odgođen za danas. Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec sazvala je konferenciju za medije na kojoj je objasnila zašto je upisano manje djece, ali i najavila da očekuju smanjenje broja neupisane djece nakon žalbenog roka.

Ukupni broj zahtjeva za upis je 9.567. Od toga 7.538 je pravovaljanih zahtjeva za upis. Razlika od 2029 su zahtjevi koji ne udovoljavaju uvjetima upisa zbog dobi djeteta. U ovom trenutku je 5.768 upisanih, rekla je Dolenec objašnjavajući da je ove godine upisano manje djece jer je ove godine mnogo veći broj zahtjeva za upis u jasličke skupine, više od 700 zahtjeva.

Dolenec razlog velikog broja neupisane djece vidi u strukturi zahtjeva.

“Značajno veći broj je zahtjeva za jasličkim skupinama – 790 zahtjeva više nego prošle godine. I to ima veliki efekt na ukupni broj upisa jer su te skupine značajno manje od ostalih”, kazala je.

Neupisanih koji imaju uvjete je 1.770 djece, kaže dogradonačelnica dodajući da se među zahtjevima nalazi i 823 djece koja su već upisana u neke druge vrtiće, ali roditelji ih žele upisati u gradski vrtić.

“Ovo su prvi rezultati i sada slijedi žalbeni rok”, najavila je Dolenec objašnjavajući da se broj upisane djece poveća značajno nakon žalbenog roka pa je prošle godine tako upisano više od 800 djece.

25 milijuna kuna za dodatne kapacitete od iduće godine

“U proračunu za 2022. godinu smo namijenili 25 milijuna kuna kako bismo podignuli kapacitete vrtića. Već sada od 1. rujna će u gradskim vrtićima raditi 72 zaposlenika više. Isto tako, da bi se upisao veći broj djece moramo povećati prostorne kapacitete”, kazala je navodeći da su po pitanju povećanja kapaciteta radili u pet smjerova.

“Prvi i najvažniji se odnosi na povećanje kapaciteta u postojećim vrtićima, čime ćemo imati 15 skupina više na jesen. Dosta aktivnosti je bilo i vezano uz prenamjenu prostora mjesne samouprave. Dobili smo i ponude od privatnih subjekata koji su voljni dati svoje objekte, ali to je u tijeku pa ne bih još izlazila s procjenama. Što se tiče izgradnje novih vrtića, pokrenuli smo izgradnju vrtića u Kašini. S obzirom da Grad Zagreb subvencionira i privatne i vjerske vrtiće, dobili smo i njihove planove”, kazala je Dolenec.

Dodala da se ukupno očekuju 53 nove skupine.

“Mislim da ja realno govoriti oko 800 novih mjesta”, ocijenila je.

Vjeruje da će se do 1. rujna broj neupisane djece smanjiti, a ističe da će s upisima nastaviti i tijekom pedagoške godine.

“Može se još postići s postojećim kapacitetima i na to računamo. I prošle godine su nakon objave rezulata išle žalbe. Žalbeni period se koristi da se rade koordinacije između vrtića te je prošle godine tako upisano više od 800 djece. Vjerujem da ćemo jedan dio od ovih 1770 upisati na isti način, tako da ćemo prije 1. rujna biti na značajno nižem broju. A onda kako se budu otvarali novi kapaciteti, upisivat ćemo one koji su ostali izvan upisa pa i djecu koja će stjecati dob od godinu dana”, rekla je Dolenec.

Istaknula je da to smatraju vrlo značajnim povećanjem kapaciteta u jednoj godini.

Na opasku novinara da i s povećanim kapacitetima neće biti mjesta za svu djecu, rekla je da je to stvarnost svih proteklih godina.

“U protekloj upravi nije bio prioritet omogućiti univerzalnu dostupnost. Nama jest i svim aktivnostima pokazujemo ozbiljnost te namjere. Trudit ćemo se riješiti velik dio onih koji se ne riješe do 1. rujna tijekom pedagoške godine”, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.