Kardinal Josip Bozanić obilježio 25. godišnjicu nadbiskupske službe

Vijesti 04. lis 202208:11 0 komentara
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

Koncertom "Iubili sonus" u ponedjeljak navečer u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta proslavljena je 25. obljetnica nadbiskupske službe zagrebačkog nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića.

Čestitku u ime svih svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika kardinalu Bozaniću uputio je zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski te naglasio da je jedan od događaja koji je obilježio nadbiskupsku službu kardinala Bozanića svakako bila beatifikacija kardinala Alojzija Stepinca.

Posljednjih 20 godina obilježila je, rekao je, Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupiji čiji je sinodski hod svečano završen u subotu 1. listopada, a već je donio brojne plodove u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

“Iza mnogih promjena stajali ste tiho poput sv. Josipa, svoga zaštitnika, i pokazali nam da se ciljevi ne postižu galamom, nego tihim i ustrajnim radom,” naglasio je biskup Gorski i dodao: “Doista, po kardinalskom grimizu posve ste se predali službi Crkve i Nadbiskupije ne štedeći sebe ni svoje vrijeme”.

VEZANA VIJEST

Na kraju koncerta kardinal Bozanić zahvalio je svima na susretu, svima koji su sudjelovali u organizaciji na čelu s pomoćnim zagrebačkim biskupima te svim izvođačima.

Istaknuo je kako ima puno lijepih uspomena u ovih 25 godina, a ono što je označilo njegovu nadbiskupsku službu jest – beatifikacija kardinala Alojzija Stepinca.

“To je dan koji je donio posebno svjetlo. Blaženi Alojzije jest nadahnuće, poticaj, usmjerenje za sve ono što se pokušavalo u svojoj malenosti i skromnosti činiti. Gledam službu obilježenu blaženim Alojzijem Stepincem. On je snaga i jedan posebni motor koji je u stanju Crkvi dati nove snage, a i čitavom našem hrvatskom društvu”, rekao je.

Kardinal je dodao kako mu je posebno drago što se ovaj događaj održava na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, koje nije postojalo prije 25 godina.

“Radujemo se rastu, razvoj i napretku jer Sveučilište zajedno s mladim naraštajima otvara put novoj budućnosti, a svi smo pozvani pomoćni onima koji su pred nama i koji otvaraju nove horizonte budućnosti”, rekao je Bozanić, a prenio Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Kardinalu Bozaniću tom je prigodom poklonjena spomen-medalja koju je izradio akademski umjetnik Jeronim Tišljar.

Koncertu su prisustvovali apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua, brojni hrvatski biskupi i nadbiskupi, redovnički provincijali i redovničke poglavarice, akademik Željko Rainer u ime Hrvatskoga sabora, ministar Ivan Malenica u ime Hrvatske vlade, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, predstavnici lokalnih i županijskih vlasti, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, predstavnici raznih vjerskih zajednica, članovi diplomatskog zbora, brojni uzvanici iz znanstvenog, obrazovnog, kulturnog i društvenog života te obitelj i prijatelji kardinala Bozanića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!