Karlovac slavi 167. rođendan Nikole Tesle, građane očekuju brojne manifestacije

Vijesti 08. srp 202317:21 0 komentara
Denis LOVROVIC / AFP - Ilustracija

U Karlovcu gdje je gimnazijsko obrazovanje stekao izumitelj Nikola Tesla, njegov se 167. rođendan slavi tri dana uz radionice tehničke kulture, a središnji će događaj biti u nedjelju u Nikola Tesla Experience Centru, konceptualna predstava "Tesla" skladatelja Janeza Dovča.

Danas se u “Nikola Tesla Experience centru” održava radio gonometrijska radionica “Put oko svijeta radiovezom” i radionica “Lov na satelite” na kojoj polaznici mogu saznati kako je izumljena “Teslina zavojnica” i čemu služi. Također može se razgledati i izložba originalnih dokumenata i učila iz fizike iz doba školovanja Tesle u Karlovcu te čuti o zanimljivostima iz povijesti zbirke učila.

Partneri NTEC-u za radionice su Hrvatski radioamaterski savez, Zajednica tehničke kulture Karlovačke županije i Udruga Nikola Tesla Network, a za demonstracija radioveze s radioamaterima iz cijelog svijeta koristi se prigodna pozivna oznaka dodijeljenu ekskluzivno za ovu prigodu 9A150TESLA.

Za potrebe ovog dvodnevnog događaja izdana je 9A150TESLA QSL kartica, što ima veliku važnost u radioamaterskom svijetu.

I sutra će biti održane iste radionice, a u 10 sati ispred Paviljona Katzler, na početku Promenade, kreće šetnja Karlovcem s kostimiranim Nikolom Teslom, vodičem Borisom Šušnjarom.

Šetnja će završiti u Nikola Tesla Experience centru. Tamo će se u podne održati radionica “Tajne elektriciteta s Teslom”.

Održat će se i radionica za djecu (od 6 do 10 godina) s pričama o Tesli, a jedna će se od njih programiranjem u digitalnom alatu pretvoriti u animaciju. Radionica će biti u brainstorm dvorani Centra. Ova radionica financirana je sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije.

U nedjelju konceptualna predstava “Tesla” spaja fiziku i glazbu

Sutra u 21,30 sata na trgu ispred Nikola Tesla Experience centra slovenski multiinstrumentalist i skladatelj Janez Dovč izvest će glazbeno-scensku predstavu „Tesla“ sa devet poglavlja Teslinog života, koja uz pomoć glazbe, svjetla, eksperimenata, biografskih isječaka i citata prikazuju svijet Tesle, njegove izume i njegovu želju da unaprijedi svijet.

Kroz predstavu, Tesla je predstavljen i kao svestrani umjetnik, svojevrsni moderni Leonardo Da Vinci.

Predstava je suvremeno djelo konceptualne umjetnosti i spaja fiziku i glazbu. Djeluje snažno i uvjerljivo, a zbog čistoće likovnog izričaja primjeren je svim generacijama, od najmlađih do najstarijih. Suorganizator predstave je Udruga Nikola Tesla Network.

Ulaz na predstavu je besplatan za sve posjetitelje u sklopu manifestacije Zvjezdano ljeto Grada Karlovca.

I dok su radionice na otvorenom za sudionike besplatne i u subotu i nedjelju, ulaz se u NTEC plaća, no na Teslin rođendan, 10. srpnja, ulaz je besplatan cijeli dan, od 9 do 19 sati. Održat će se i predavanje o robotima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!