Katarina Peović o Vladinim mjerama: Sad vidite da to nije socijalizam

Vijesti 12. ruj 202213:26
Izvor: N1

Saborska zastupnica Radničke fronte, Katarina Peović, gostovala je u N1 studiju uživo.

Pozdravila je mjere koje je Vlada donijela, kazavši da je veseli da su pokazali da su stvari o kojima je Radnička fronta govorila – moguće.

VEZANE VIJESTI

Plenković je spominjao intervencionizam kao potrebnu politiku i sad vidite da je moguće zamrzavanje cijena, a govorilo se da nije moguće”, rekla je Peović.

Pozdravlja i uvođenje poreza na ekstraprofite ostvarene u krizi. “U slučaju enormnih profita, koji nisu postignuti napretkom same tvrtke, proizvodnim ili tehnološkim procesima, nego samo tim monopolističkim statusom na tržištu, tvrtka treba biti sankcionirana, ali moramo vidjeti u kojem obliku”, rekla je Peović.

Odgovorila je i kritičarima takve mjere, kazavši da je moguće utvrditi poslovanje svih tvrtki, odnosno da je moguće utvrditi je li tvrtka zbog krize ostvarila dodatni profit i da Fina ima te podatke te da se u suradnji s Ministarstvom financija može doći do podataka koje su tvrtke u krizi došle do izvanredne dobiti.

“Energetske su tvrtke prednjačile, a Radnička fronta je tražila oporezivanje i tehnoloških giganata koji su u krizi ostvarili ogromne profite. Sad vidite da to nije socijalizam. Andrej Plenković nije socijalizam. To su mehanizmi i metode koji su sasvim legitimni i u kapitalističkim društvima, ali i mnogi u oporbi će vikati drži lopova, častit će HDZ raznim pridjevima, ali neće dati prijedlog što treba drugačije”, rekla je Peović.

“Na koji način Plenković misli prisiliti Mađare da promijene model upravljanja u Ini”

Dodala je i da se Ina definitivno treba vratiti u hrvatske ruke i da Hrvatska mora imati upravljačka prava. “Na koji način će Andrej Plenković prisiliti Mađare da promijene model upravljanja? Ja bih to voljela vidjeti”, rekla je.

Podsjetila je da su upravljačka prava predana u sudski dokazano koruptivnom procesu za što je Ivo Sanader osuđen i da je potpuno legalno i legitimno poništiti tako stečena prava.

“Sve se može. Imamo slične situacije u Europi i svijetu. U ovoj situaciji je opastno to da mi ne samo da ne priznajemo presudu domaćeg sudstva, nego ulazimo u niz arbitražnih sporova u kojima gubimo novac i još ćemo ga gubiti. Nije ovo s MOL-om jedino, gubit ćemo desetke milijuna eura, zato što se arbitraže drže kriterija da se ne priznaju presude domaćih sudova, nego se ide u protuustavnu arbitražu koja mimo Ustava i sudova određuje što je pravo, a što krivo”, rekla je Peović.

VEZANE VIJESTI

Što se tiče inicijative ujedinjene oporbe u kojoj zazivaju pad Vlade, Peović je rekla da je važno ne samo zazivati pad Vlade, nego davati i konkretna rješenja i prijedloge. “Ovi što govore da će se sve riješiti ako jedna lica zamijenimo drugima, ne samo da govore nešto što nije istina, nego dovode u situaciju gdje birači izlaze iz izbornog procesa i, nakon što jedna lica budu zamijenjena drugima, ništa se ne mijenja”, rekla je Peović, dodavši da je iznenađena da se cijela oporba ujedinila oko jednoga prijedloga.

“Mislim da je najvažnije da se progresivna opozicija ujedini. Ja u nju ne bih uračunavala Most. Mi smo sad svi zajedno na strani smjene HDZ-a, slažemo se oko toga i treba zajedno ići do točke koja nas ne razdvaja, a nakon toga se putovi razilaze”, rekla je.

O sukobu SDP-a i Možemo!

Komentirajući sukob i prekid suradnje između SDP-a i Možemo! na razini Grada Zagreba, Peović je rekla da joj se čini d se opet radi o nekoj unutarstranačkoj borbi u SDP-u.

“Ne bih previše komentirala koji je povod, javljaju se razni razlozi, vrlo su nejasne poruke i ne možemo zaključiti o čemu se tu zapravo radi. Ono što je nama problematično na gradskoj razini su otkazi u Holdingu, nama je problem da nema javnog prijevoza da se, usred trenutka energetske krize koji je idealan za uvođenje davno proklamirane zelene tranzicije, uvodi još veći broj tramvaja, više autobusa, više javnog prijevoza, dolazi do toga da se smanjuje red vožnje tramvaja i autobusa i da se u Zagrebu svaki drugi dan treba odlučiti pješačiti umjesto voziti se tramvajem”, rekla je Peović.

“Ako se netko nameće kao prava promjena, a deklarativno ne donosi ništa novo u odnosu na dosadašnje politike, to je štetno ne samo iz perspektive ništa se neće promijeniti nego i iz perspektive uvođenja apsolutne apatije birača”, rekla je Peović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar