Kekin: Nismo se dogovarali s Mostom, nismo im dali nikakvu podršku

Vijesti 17. pro 202109:18 > 11:29 0 komentara
Ivana Kekin
N1

Ivana Kekin, saborska zastupnica Nove ljevice, u Novom danu je govorila o donošenju koronamjera i upravljanju koronakrizom.

“Upozoravali smo Most da će referendum dodatno podijeliti građane”

Osvrnula se na Mostov referendum te navode Nikole Grmoje koji je jučer izjavio da je dobio garanciju cijele oporbe da će dobiti njihovu podršku za referendum.

“Nismo bili u nikakvim dogovorima ni na sastanku na kojem su predstavljali referendumska pitanja i definitivno nismo dali nikakvu podršku, ni načelno ni nenačelno, a kamoli takvu konkretnu o kojoj je Grmoja jučer govorio. Dapače, neki od nas smo zaista upozoravali Most da je referendum loša ideja, da će dodatno podijeliti građane, da već imamo zaoštrenu situaciju, da će pripomoći širenju lažnih vijesti i teorija zavjere i da to može doprinijeti eskalaciji ionako rubno nasilne situacije”, kazala je Kekin.

VEZANE VIJESTI

Istaknula je da dvotrećinskom većinom treba donositi one mjere koje značajno ograničavaju slobode ljudi, kao što su covid-potvrde i lockdown. Smatra i da bi u tom slučaju građani bolje prihvatili mjere.

“Mene zbunjuje zašto je Plenković inzistirao da oni samostalno vode pandemiju i mislim da je HDZ prije svega odgovoran za situaciju u kojoj se nalazimo. Oni su time što inzistiraju da sami vode pandemiju podijelili društvo”, navodi Kekin.

“HDZ i Most rade istu stvar s druge strane”, dodala je.

HDZ prvi počeo profitirati od koronakrize”

“Ono što radi Most i dio oporbe, a to je da izjednačavaju slušanje Svjetske zdravstvene organizacije i znanstvenika s potporom HDZ-u je jedan od najlicemjernijih spinova koje smo mogli vidjeti u javnom prostoru. Ključno je ljudima reći da cjepivo štiti od teških oblika covida i smrti i štiti one oko vas”, navela je i dodala da ljudska prava dolaze i s određenom odgovornošću.

VEZANE VIJESTI

Kekin se ponovno osvrnula na Most. “Njihovo inzistiranje da ne pozivaju ljude na cijepljenje jest antivakserstvo, iako će oni tvrditi da nije.”

Kazala je da je HDZ prvi počeo profitirati od koronakrize, navodeći da su proglašavali pobjedu nad pandemijom kad im je to odgovaralo, a da sada to čini i Most. “To je neugodno za gledati.”

Što se tiče Hrvoja Zekanovića, ističe da joj je drago da je pozvao ljude na cijepljenje.

“Most referendumom omogućava HDZ-u da se pere od odgovornosti”

Kekin se osvrnula i na propitivanje ljudskih prava i sloboda te na izjave pojedinaca koji poručuju da je njihovo pravo da se ne cijepe.

“Sada na ljudska prava pozivaju oni koji su prvi kada dođe do oduzimanja prava drugim skupinama. Mislim da je to vitoperenje pojma i onoga što smatramo ljudskim pravima. Cijepljenje nije indivdualna stvar, više puta sam to ponovila kao liječnica”, rekla je i dodala:

“Kad se necijepljeni zaraze, u značajnoj mjeri završavaju u bolnicama. Covid-odjeli su prije bili odjeli onkologije, oftamologije itd. Onda ne funkcionira sustav. Samim time necijepljenje ugrožava pravo na život nekih drugih.”

Poručila je da Most ovim referendumom omogućava HDZ-u “da prebacuje vlastitu odgovornost i da se pere od odgovornosti za 12.000 mrtvih”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!