Kekin objasnila zašto je trebalo bojkotirati Katar

Vijesti 23. stu 202215:05 15 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Ivana Kekin, zastupnica Nove ljevice, u Saboru je danas održala govor u kojem je žestoko kritizirala podršku Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru, prvenstveno zbog kršenja ljudskih prava. Smatra da se ovime šalje pogrešna poruka.

“Još 2010., kad je donesena odluka da Katar ugosti Svjetsko prvenstvo, smatralo je se kontroverznom. Postojale su indikacije da se Katar dočepao prvenstva mitom u svrhu tzv. sportswashinga, termina koji opisuje prakse individualaca, grupa ili vlada pojedinih zemlja da koristeći sport poprave narušenu reputaciju”, rekla je Ivana Kekin dodajući kako je Katar u sportsku i popratnu infrastrukturu, izgradnju aerodroma i hotela, uložio milijarde.

VEZANE VIJESTI

Istaknula je da su i u samu ceremoniju otvaranja prvenstva uloženi milijuni funti samo kako bi se sakrile tužne činjenice o stanju s ljudskim pravima.

“Krenimo od toga da je i prije kontroverzne dodjele gostovanja bilo poznato da je homoseksualnost u Kataru zabranjena i kažnjavana, da vrijedi kafala sustav za radnička prava. Navedeno je samo po sebi trebalo biti dovoljno da FIFA odbije ugošćivanje toj zemlji.

No ono što se dogodilo nakon toga još je očitija derogacija ljudskih prava. Za potrebu izgradnje te goleme infrastrukture u Katru su trebali radnici. Uvezli su ih toliko da gotovo 90 posto ljudi u Katru čine stranci koji uglavnom nemaju ni osnovna prava. Guardian od 2013. izvještava o stanju, svjedoči o ljudima smještenim u male prljave nastambe bez prozora, o radnicima koji toliko rade da spavaju na gradilištama, o plaćama od 40 funti tjedno u jednoj od najbogatijih zemalja svijeta, o tisućama iz stanova izbačenih radnika pretvorenih u beskućnike da se ugosti navijače, o nesiplaćeniom plaćama, o radu na 50 stupnjeva, o tisućama i tisućama mrtvih radnika. Govorimo o čistom obliku modernog ropstva, na takvom ropskom radu izgrađeno je ovo prvenstvo za koje smo imali pauzu i koje se igra u studenom i prosincu jer je sportašima prevruće trčati 90 minuta, ali nije bilo prevurće za radnike da 16 sati dnevno na tim istim temperaturama ziđaju stadione.”

Kekin je podsjetila da je Katar otvoreno poručio pripadnicima seksualnih manjina da poštuju njihovu kulturu u kojoj je homoseksualnost zabranjena i strogo kažnjavana.

“Prijeti vam 7 godina zatvora ako ste LGBT, to moramo poštovati. Istovremeno ambasador Svjetskog prvenstva u Katru poručuje LGBT osobama da su osobe oštećenog uma, to je ta kultura, a FIFA brani kapetanima momčadi da nose trake duginih boja na nadlaktici.”

Podsjetila je i da su prava žena na vrlo niskim razinama te je ženama potrebna dozvola muškarca za udaju, putovanje, školovanje, odgoj djece itd.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare