Kirurginja o budućnosti zdravstva: Tko će nas liječiti, tko će liječiti našu djecu?

Vijesti 06. tra 202415:58 1 komentar

Doktorica Nela Sršen, kirurginja i članica tima za transpataciju jetre u Padovi, u Novom danu kod Mašenke Vukadinović komentirala je transplantacijski i zdravstveni sustav u Hrvatskoj i Italiji.

Premda transplantacijsku razinu hrvatskog sustav ocjenjuje dobrim ocjenama, Nela Sršen ističe da postoji visok postotak smrtnosti na listama čekanja znači da nešto nije u redu s centrom za transplantaciju.

Karcinom je i dalje drugi najznačajniji uzrok smrti, no Sršen smatra da ne treba sve svaljivati na sustav:

“Kad se govori o visokoj incidenciji onkoloških oboljenja, pitamo se kakav je to zdravstveni sustav – kao da je sustav kriv što pacijenti obolijevaju. Kontekst je širi. Primarne su životne navike. Ako gledamo ponašanje današnjih mladih, nemaju percepciju jer su mladi i zdravi, ali navike i stil će ih jedan dan dovesti do toga da razviju neku bolest. Samo 50 posto gena koje primamo, može uzrokovati razvijanje onkoloških bolesti. Pacijenti često kažu da su u obitelji imali onkoloških bolesti ne razmišljajući o svojim navikama. Na vanjske faktore mogu utjecati.”

No, i pretilost je primjerice javnozdravstveni problem, a od institucija se očekuje reakcija, edukacija, preventiva…

“Primarno mislim da smo u kritičnoj fazi u svim aspektima”, rekla je Sršen i dodala: “U tom kontekstu pokušavamo kompenzirati nelagodu života, nesigurnost budućnosti. Alkohol sam po sebi ako se asocira s cigaretama ili drugim štetnim faktorima, ima neizmjerno puno potencijala stvaranje onkoloških bolesti. Zdravstveni sustav je naravno važan, u Hrvatskoj se puno inzistira na prevenciji. Što su pacijenti mlađi, maligna bolest je agresivnija. Ali kad su metastaze u pitanju, već smo u kasnoj fazi.”

“I u Italiji vidim da je 32 posto djece pedijatrijske dobi pretilo. To je socijalni problem ne samo u Hrvatskoj. Pretili ljudi nisu svjesni cijelog niza disfunkcija koje se aktiviraju u tijelu od nakupine masnoća koje jetra ne može razgraditi do posljedica na druge organe… U Italiji je puno programa koji prate pretile pacijente”, napominje kirurginja.

Svjetska zdravstvena organizacija još je u vrijeme pandemije upozoravala na podršku koju treba dati mentalnom zdravlju. No, stariji liječnici odlaze u penziju, mladi često u inozemstvo, u gotovo svim aspektima zdravstva manjak je kadra.

“Mislim da ćemo nakon pandemije svi trebati novu paradigmu, promijenili smo se svi, i zdravstvo. Italija često radi na reformama zdravstva. Izgleda da sad nema dovoljno novaca za razvijanje svih sanitarnih struktura. Trebamo reagirati jer liječnici odlaze u mirovinu, mladi odlaze u inozemstvo, tko će nas liječiti, tko će liječiti našu djecu”, pita se Nela Sršen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare