Velika opasnost od požara na obali: “Imamo 80 do 100 posto manje kiše u srpnju”

Vijesti 22. srp 202209:10 > 11:17 0 komentara

Klimatologinja Ivana Marinović iz Državnog hidrometeorološkog zavoda bila je gošća Novog dana i pričala o toplinskim valovima i klimatskim ekstremima.

Što se trenutnog toplinskog vala tiče, klimatologinja ističe da se vrhunac toplinskog vala u kopnenim krajevima biti do subote, a na Jadranu će vrhunac proći do sredine sljedećeg tjedna.

“Vrhunac je u subotu u kontinentalnim krajevima, a sredinom idućeg tjedna na Jadranu. Maksimalci su od 35 do 40 stupnjeva. Ne očekujemo premašivanje trenutnog rekorda apsolutne maksimalne temperature od 42,8 stupnjeva u Pločama u kolovozu 1981.”, kazala je.

Istaknula je 2012. kao rekordnu po broju izdanih upozorenja na toplinske valove tijekom ljeta.

“U Jadranskoj regiji ih je bilo 35, a u kninskoj regiji čak 47. Nije to nešto iznenađujuće. 2015. je bila rekordna po upozorenju na toplinske valove u srpnju”, ističe.

Suše i opasnost od požara

Klimatologinja ističe da je opasnost od požara vrlo velika na cijelom Jadranu te da to čak prelazi i na kontinentalnu Hrvatsku.

“Imali smo malo padalina, a vjetar pojačava tu opasnost od požara. Što se tiče oborine tijekom srpnja, trebali bi ipak pričekati kraj srpnja. Najvjerojatnije da će većina Hrvatske biti između umjereno i vrlo sušna. I lipanj je bio ekstremno topao i vrlo sušan. Od početka godine imali smo ekstremno sušno razdoblje u Istri. Jako su dugačka sušna razdoblja od početka godine, nerijetko su trajala i više od mjesec dana”, kazala je.

Upitana je i kakva je situacija s oborinama:

“Ako uspoređujem prvih 20 dana srpnja s referentim klimatološkim razdobljem, uočeno je da je u kontinentalnoj Hrvatskoj između 20 i 70 posto manje oborine od prosjeku, dok je na Jadranu između 80 i 100 posto manje oborine. U kolovozu trenutačni proračuni pokazuju da će biti ili prosječan ili nešto sušniji od prosjeka”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!