Klisović o otkazivanju službenog puta: Milanović sasvim sigurno nije kukavica

Vijesti 24. pro 202109:33 > 28. pro 2021 13:44 0 komentara
N1

Predsjednik zagrebačke gradske skupštine Joško Klisović u Novom danu je komentirao premijerove izjave o radu sigurnosnih službi, Milanovićevo otkazivanje službenog puta u BiH, kao i općenito hrvatsku politiku prema BiH.

Klisović kaže da je interesantno da premijer komentira rad sigurnosnih službi i svog ministra.

VEZANE VIJESTI

“Kad su to radili neki drugi onda je to tumačio kao pritisak na te institucije. Pogotovo na DORH ili SOA-u. Dvije su činjenice ovdje važne. Ako procjenjujete rade li SOA, MUP ili DORH dobro, to kad pročitate izvješće i u njemu ne piše ono što želite pročitati i to je razlog zašto izvješće nije dobro, onda je to zabrinjavajuće. Ako je poruka premijera bila da institucije ne rade dobro, onda je njegova dužnost da on tu uvede red. Moramo vidjeti o čemu se tu stvarno radi jer su ove poruke vrlo zbunjujuće”, govori.

“U ovom slučaju premijer kaže nisam zadovoljan, ali tko je odgovoran za loše funkcioniranje MUP-a? Je li to građanin koji šeta Trgom bana Jelačića ili premijer? On je kazao da je svima njima rekao da nije zadovoljan njihovim radom, a sada ima potrebu izaći van s time i reći građanima da institucije ne funkcioniraju dobro. Kako da onda građani imaju povjerenje institucija. Građani opravdano mogu biti zabrinuti na koji se način vodi ova država”, dodao je.

Milanovićevo otkazivanje službenog puta u BiH

Govoreći o Milanovićevom otkazivanju službenog puta u BiH, Klisović naglašava da je posjet predsjednika države nekoj drugoj državi jedna složena vanjskopolitička operacija.

“Tu se procjenjuju svi politički i sigurnosni elementi. Nije to prvi put da se otkazuju putovanja. To se događa svuda u svijetu. Dio pripreme puta je i procjena sigurnosnih službio stanju u zemlji u koju se ide. SOA daje određene prijedloge, a uvijek je na predsjedniku da procjeni što će dalje”, rekao je.

Ističe da predsjednik Milanović nije kukavica.

“Sjetimo se da je otišao u Mostar kako bi zaustavio paljenje zgrade u kojoj se nalazilo sjedište HDZ-a BiH. Ovdje je sigurno procijenio da nije dobro ići. Mi jesmo dvije susjedne prijateljske zemlje i kad čujete i njega i premijera, tu su vanjskopolitičke odrednice iste”, objašnjava.

Ne misli da premijer i predsjednik vode dvije različite politike prema BiH.

“Postoje određene razlike, ali temeljne odrednice hrvatske vanjske politike su jednake. Mi hoćemo funkcionalnu BiH. Mi smatramo da je to hrvatski nacionalni interes. Ona je povezana povijesno s Republikom Hrvatskom i mi nemamo nikakvog razloga na BiH gledati kao na nekog neprijatelja ili konkurenta. To nikad nije ni bio dio hrvatske politike. Što se tiče glavnih odrednica prema BiH, tu je stvar jasna”, rekao je.

Klisović napominje da Milanović ima svoj stil i da je to sasvim jasno.

“Nekima se taj stil dopada, a nekima se možda ne dopada. Ja ne mislim da on nešto posebno šteti bilateralnim odnosima Hrvatske i BiH. BiH je jedna složena država gdje se vanjskopolitičke odluke složeno i teško donose”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!