Joško Klisović: Zagreb danas izgleda bolje nego prije dvije godine

Vijesti 28. pro 202317:45 0 komentara

Predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba Joško Klisović (SDP) u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović komentirao je učinjeno u ovoj godini, ali i što gradska vlast najavljuje da će napraviti iduće godine.

Kako ocjenjuje godinu na izmaku, nešto je o čemu se osvrnuo odmah na startu emisije.

“Da je moglo biti bolje, moglo je. Ako usporedimo stanje sa Zagrebom prije dvije godine i danas, Zagreb je drugi grad. Bolji je. Završila je konsolidacijska faza i sad kreće razvoj. Zato imamo razvojni proračun, najveći dosad. Uz to je i socijalan. Zato što je politika SDP-a i partnera Možemo da razvijamo grad, ali i da brinemo na socijalni aspekt. Nećmo iznevjeriti građane”, kazao je Klisović pa komentirao ukidanje prirez:

“Vlada ukida prihod koji nije prihod državnog proračuna, već gradskog. Uzimaju tuđe da bi nešto kupili sebi. Napravili su rupu u proračunu od 50 do 70 milijuna eura. To je jednako svoti koju imamo za kapitalne projekte.”

Što će onda gradska vlast učiniti kako bi to nadomjestila?

“Imamo sedam projekata koje smo dogovorili. Nove tramvajske pruge u Heinzelovoj i Sarajevskoj, multimedijalna knjižnica Paromlin, obnova Doma sportova, obnova stadiona u Kranjčevićevoj… uz izgradnju škola i vrtića, kao i njihovu obnovu. Konačno će se graditi u ovom gradu, ali prvo je trebalo konsolidirati proračun. Bivša vlast ostavila nam je 8,6 milijardi kuna duga.”

Najavio je i konačni obračun s korupcijom, kao i pogodovanje svih vrsta.

“Imamo nove alate kao Zviždač i riznica. Oni kompletno mijenjaju način upravljanja gradom. Nema više korupcije i pogodovanja, sve je transparentno. Ako nešto nije u redu, anonimno se kroz ove platforme to može i prijaviti, a onda će se i procesuirati. Dosad smo imali 59 prijava. Platforma funkcionira dva mjeseca i neke su prijave stigle od samih zaposlenika Gradske uprave”, najavio je Klisović.

Nije skrivao činjenicu da su u SDP-u razočarani činjenicom da Možemo nije želio na izbore kao partner. Ali, naglasio je i da suradnja u Zagrebu nije patila. No, nezadovoljni su SDP-ovci nečime.

“Grad nije čist i to smo rekli. Zato smo zatražili da gradonačelnik intenzivira odvoz otpada. Neka kupi nove kamione i zaposli nove radnike za te kamione. Nažalost, taj otpad više ne može na Jakuševec. Zato tražimo i novi plan izgradnje infrastrukture za gospodarenje otpadom”, istaknuo je predsjednik Skupštine.

Oporbu je kritizira da se nije uopće uključila u nešto konstruktivno, posebno po pitanju otpada. Vlada je još jedan problem.

“Gradonačelnik pokušava dogovoriti sastanak, ali ignorira ga se, zato je stigla odluka dići krediti i sami to riješiti. Dosta je bilo čekanja, vidjeli smo što se dogodilo s otpadom”, pojasnio je Klisović i napomenuo da Tomislav Tomašević već godinu dana traži sastanak.

Klisović se odrekao plaće u Skupštini kako ne bi bila glavno političko pitanje, odnosno, kako bi utišao sve one koji govore da njime upravlja Tomašević. Time je pokazao i odanost SDP-u, ali i osobnu dosljednost. Koju traži i od svih drugih oko sebe, bez obzira jesu li na vlasti ili oporbi.

“Dmeokracija nije mehanika. Kvalitetnija je provedba ako sjednemo i dogovorimo se, ali to trenutno nemamo, što se vidjelo kad smo htjeli zajedno pronaći rješenje oko otpada. Rezultat? Nemamo ni nakon 30 godina riješena infrastrukturalna pitanja”, zaključio je Joško Klisović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!