Plenković okončao krizu: Ako Milanović predloži Dobronića, mi ćemo ga podržati

Vijesti 05. lis 202110:35 > 13:193 komentara
Izvor: N1

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sastanka parlamentarne većine poručio je da su uglavnom pričali o izboru kandidata za predsjednika Vrhovnog suda i o predstojećem zakonu za sprječavanje sukoba interesa.

“Proteklih mjeseci vidjeli smo da se na pogrešan način pokušava prikazati izbor predsjednika VS-a kao spas i reformu hrvatskog pravosuđa. Naravno da to nije točno. Predsjednik VS-a ima ovlasti u organizaciji rada Suda, ne dodjeljuje predmete, ne sudi, ne predlaže i ne donosi propise. Reformu pravosuđa provodi Vlada, u tri segmetna. U fokusu reforme pravosuđa je smanjenje broja neriješenih postupaka, skraćenje trajanja postupaka i jačanje profesionalnosti sudaca”, rekao je premijer dodavši da je Vlada uvela transparentnost u sustav pravosuđa te učinila procese bržima i učinkovitijima i da je u tome bit reforme pravosuđa.

“Suci su proteklih mjeseci bili sustavno omalovažani i blaćeni. Zbog takvog ozračja smo dobili kritiku od strane EK-a”, kaže premijer.

VEZANE VIJESTI

Reformom pravosuđa su se bavile sve hrvatske vlade, govori premijer. Problemi i dalje postoje, postojali su i 2013., ali su bili puno veći. Bilo 33 posto neriješenih predmeta. Postupci su trajali 165 dana, danas traju 133 dana, rekao je premijer. Dodao je i kako te godine VS nije bio kvalificiran kao “boys club” i nisu u njemu “suci uživali kao prasci”.

“Tada je sastav VS-a u velikoj mjeri bio isti kao i danas, ali tada ovoga nije bilo. U tišini je za predsjednika imenovan Branko Hrvatin na treći mandat zaredom i nigdje nije bilo ni riječi da će izbor predsjednika VS-a predstvaljati ključnu transformaciju hrvatskog pravosuđa”, kaže premijer dodajući da je predsjednika VS-a tada predložio Ivo Josipović, a potvrdila većina Zorana Milanovića.

Dobri kandidati

Plenković je rekao da je Radovan Dobronić iznio dobar prijedlog programa, ali da je to napravio i sudac Mrčela. Prema njegovim riječima iz Odbora se moglo čuti da su obojica zavrijedili pozitivnu ocjenu na glasanju.

“Mi kao Vlada i vladajuća stranka, nismo sve ovo  vrijeme imali osobu koja je bila naš kandidat. Bitno je to ponoviti”, rekao je Plenković.

Plenković je ponovio i kako je predsjednik Republike svoju raniju kandidatkinju, Zlatu Đurđević, predložio suprotno propisima.

“Što se nas tiče, sudac Dobronić zadovoljava uvjete javnog poziva. Prema našim procjenama riječ je o poštenom čovjeku zainteresiranom za svoj posao i zasigurno nesklonom korupciji u bilo kojem pogledu”, rekao je premijer dodavši da je malo vjerojatno da se u budućim postupcima javi netko tko bi bio bolji kandidat.

“Sutra ćemo pozitivnim ocijeniti nastupe i Dobronića i Mrčele. Većina želi vratiti fokus na stvarne probleme”, zaključio je predsjednik Vlade.

Na pitanje koga će HDZ podržati, Plenković je rekao da je važno razjasniti proceduru.

“Sutra će Odbor za pravosuđe glasati za svakoga od pet kandidata. Pozitivnu ocjenu će dati Odbor za pravosuđe. Ta informacija se upućuje Predsjedniku RH, potom Milanović šalje svog kandidata.  Ako Milanović tada pošalje Dobronića, onda ćemo ocijeniti pozitivnim Dobronića. Ne pratite….”, rekao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar