KoHOM: Izmjene zakona dovest će do listi čekanja u obiteljskim ordinacijama

Vijesti 24. stu 202110:24 0 komentara
bolnica
Pixabay/Ilustracija

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorila je u srijedu kako će obveza obiteljskim liječnicima da utvrđuju zdravstvenu sposobnost vozača dovesti do listi čekanja u obiteljskim ordinacijama.

KoHOM je izvijestio kako nitko od nadležnih nije saslušao ni prihvatio argumente iz ranije upućenog KoHOM-ovog pisma upućenog Ministarstvu zdarvstva i Vladi RH, u kojem prosvjeduju protiv predloženih izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, po kojima bi obiteljski liječnici trebali obavještavati policiju o zdravstvenom stanju vozača.

Strukovna udruga podsjeća da je pred zastupnike upućen tekst kojim se u potpunosti narušava povjerljivi odnos liječnik-pacijent, jer se uvodi obveza da izabrani liječnici, uz zabranu vozaču da privremeno upravlja vozilom zbog trenutnog zdravstvenog stanja, o tome odmah obavijeste policiju.

KoHOM dodaje da se nitko od nadležnih nije očitovao o prijedlogu udruge da obavijest ili upozorenje dano pacijentu ostane između liječnika i pacijenta na način da liječnik obavijest ili upozorenje zavede u medicinskoj dokumentaciji te preda pacijentu dok bi samo na posebno traženje policijskih službenika, liječnik bio dužan dostaviti takvu obavijest ili upozorenje na uvid.

Pacijent, odnosno vozač, u tom slučaju imao bi mogućnost i odgovornost suzdržati se od korištenja vozila za vrijeme trajanja upozorenja, jednako kao što je to dužan činiti kada ima prisutnost alkohola u krvi, ističe KoHOM, podsjetivši da sličnu praksu ima većina zemalja Europske unije.

KoHOM u priopćenju ističe da ukoliko se usvoji prijedlog upućen u Hrvatski sabor, postoji mogućnost da će pacijenti koji imaju financijsku mogućnost, umjesto kod liječnika obiteljske medicine, pomoć tražiti u privatnim ordinacijama ili će izbjegavati odlazak liječniku.

KoHOM: HDZ nezainteresiran za posljedice

Uz to, dodaje udruga, obiteljski liječnici više neće moći koristiti alternativne oblike komunikacije s pacijentima u sadašnjem opsegu jer će biti prisiljeni procijeniti sposobnost za upravljanje vozilom što na takav način nije moguće.

To će potencijalno dovesti do velikih gužvi i zastoja u radu, ionako opterećenih, ordinacija obiteljske medicine pa je velika mogućnost da će se, po prvi put, u ordinacijama obiteljske medicine morati uvesti liste čekanja, ističe KoHOM.

KoHOM je izvijestio da su svi saborski klubovi, osim Kluba HDZ-a i klubova nacionalnih manjina, informirali o posljedicama ovakvog zakonskog prijedloga.

Udruga ističe da je saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, na prijedlog KoHOM-a, održao početkom studenog tematsku sjednicu oko uvođenja obveze obiteljskim liječnicima da utvrđuju zdravstvenu sposobnost vozača, a kojoj se nije odazvao nitko iz redova vladajućih.

KoHOM podsjeća da, iako je Nacrt prijedloga upućen u Hrvatski sabor, resorno ministarstvo još uvijek nije definiralo koja bi to bila zdravstvena stanja koja trajno ili privremeno utječu na zdravstvenu sposobnost vozača za sigurno upravljanje motornim vozilom.

Nadodaju i da nitko iz krovnih liječničkih udruga nije angažiran u izradi Nacrta niti imenovan u radnu skupinu iz čega, zaključuju, proizlazi da članci Nacrta nemaju stručnu medicinsku podlogu već su djelo isključivo osoba iz redova predlagatelja Nacrta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!