Koje su opcije Bidenu ako republikanci preuzmu Zastupnički dom i Senat?

Vijesti 08. stu 202218:24 0 komentara
GEORGE FREY / Getty images / Profimedia

Vanjskopolitička novinarka Mirjana Rakić bila je gošća Newsrooma i komentirala američke izbore.

Rakić pojašnjava da u izobrima postoji demokratska stranka, takva kakva jest i republikanska stranka koja je prilično untar sebe postala drugačija.

“Jer unutar republikanaca postoji Trumpova partija koja je prilično agresivna, glasna i koja se nameće. Najvažnije je pitanje što će se dogoditi, hoćemo li u nekom trenutku imati ponavljanje 6. siječnja”, ističe Rakić.

VEZANE VIJESTI

Napominje da prosječni Amerikanac gleda prije svega koliko ima u novčaniku i što može u ovom trenutku napraviti s njime.

“Tim činjenicama se vi suprotstavljate nečime što je ideja. Greške Bidenove krenule su s onim kaotičnim povlačenjem iz Afganistana, drugo došlo je do ukrajinskog rata, ekonomske krize, na to inflaciju i vi se jako teško s time možete nositi sa zakonima koje ste predlagali pred godinu dana. U ovom trenutku kad vi ne vidite kraj ruskoj invaziji, vama su bitne posljedice, a posljedice su u svakoj kući”, kazala je.

Kad govorimo o Americi, mi govorimo o istočnoj i zapadnoj obali, ali mi jedan veliki dio Amerike ne poznajemo, ističe Rakić.

“Taj 6. siječanj je bio pojavljivanje jednog dijela Amerike za koji nismo znali da postoji. Netko tko je tako snažan u svom naletu kao što je Trump, a istovremeno je milijarder, on njima odgovara. On ima novac, ima moć i može nešto napraviti”, rekla je.

Govoreći o Trumpovu nastupu, rekla je da se on jednostavno ponavlja sa svim svojim idejama.

“Unutar republikanaca se već govori o nekim kandidatima koji bi bili mogući. Jedan od njih je i Mike Pence te državni tajnik Mike Pompeo. On ima već unutar stranke konkurenciju”, ističe.

N1

“I demokrati su svjesni da Biden ovaj mjesec navršava 80 godina. I da nije lako još dvije godine voditi kampanju. Unutar demokratske stranke se ne spominju imena koja bi se mogla kandirati, upravo iz poštovanja prema čovjeku koji sjedi u Bijeloj kući. Nekad se govorilo o Kamali Harris, ali ona se potpuno umrtvila u ove dvije godine. Jednostavno je nestala”, dodaje.

Pojasnila je i koje su opcije nakon što bude poznato tko će preuzeti Zastupnički dom i Senat.

“Ako demokrati zadrže Senat, Senat je taj koji odbobrava zakone i Senat je taj koji potvrđuje predsjednička imenovanja. Oni su tu na vrlo tankoj liniji bili do sad. Demokratima bi tu trebala pobjeda. Ako bude i jedno i drugo u rukama republikanaca, onda predsjednik ima mogućnost izravnih dekreta i ima veto. Kod dekreta je problem taj što se njih može propitivati na Vrhovnom sudu i to može pasti”, rekla je Rakić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!