Kojić: Ne može se beskrajno ići u rezove, bit će problema nastave li tako

Vijesti 11. stu 202113:53 > 15:03 3 komentara
N1

Bivši pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić u N1 Studiju uživo govorio je o dugovima Grada Zagreba.

Što se tiče duga Grada Zagreba od 8 milijardi kuna, Kojić kaže da se nova vlast iznenadila jer nemaju nikakvog poslovnog iskustva – naime, dug nije nikakva ekskluziva.

“Iznos nije sporan, kakav je bio 31. prosinca, takav je bio i 1. lipnja. Sam Zagreb ima dvije milijarde i 400 milijuna kuna duga. Gradski Holding je 4 i pol milijarde, on (Tomašević) kaže 4,9 milijardi i ZET ima 900 milijuna kuna. To su dugovi koji dospijevaju od pet do sedam pa i do 15 godina. Tih 20 posto ne odnosi se na trgovačka društva – ZET i Holding, odnosi se na jedinice lokalne samouprave. U Gradu Zagrebu od dvije milijarde i 400 milijuna kuna duga godišnja obveza je 700 milijuna. Godišnja obveza Grada Zagreba je šest posto”, govori.

VEZANE VIJESTI

Istaknuo je se Grad Zagreb nije i ne može zadužiti više od 20 posto.

“Pet godina nisam pročelnik, a Benčić zna što sam radio s 40 milijuna kuna… Prva činjenica – gradski Ured za financije sugerira drugim upravnim tijelima i s njim dogovara koliki im je financijski okvir. Unutar tog okvira oni samostalno utvrđuju svoje partikularne planove”, prokomentirao je.

Na konstataciju kako je vlast Milana Bandića bila rastrošna, Kojić kaže “zavisi kako gledate, je li čaša puna ili je prazna”.

“Od 2015. su nastupile porezne reforme poreza na dohodak, to je činjenica. Ne možete rashode prilagoditi, nešto možete…

Hrvatska ima tri problema – demografija, demografija i demografija. To nije problem za lokalnu samoupravu, to je problem za državu. Ne može Grad Zagreb sam to rješavati. Demografija mora biti broj jedan. Bila je najbolja namjera da se pomogne (mjerom roditelj odgojitelj). Kada ste već uveli mjeru, ukidanje se mora napraviti postupno, ne naglo. Sve sjeku, skinuli su pročelnicima plaće, za automobile, prijete da će otpustiti ljude u Holdingu… Rade li išta afirmativno?”, pita se Kojić.

“Ne može se beskrajno ići u rezove. Bit će velikih problema nastave li ići tom politikom”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare