Kojić: Postoji prostor da se izađe ususret roditeljima-odgojiteljima

Vijesti 06. pro 202113:40 > 14:30 3 komentara

Slavko Kojić, poslovni direktor stanke Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti predstavio je u nedjelju osam amandmana za proračun Grada Zagreba za 2022. ukupne vrijednosti od 320 milijuna kuna, a čega 265 milijuna kuna za mjeru roditelj-odgojitelj. Za N1 Studio uživo rekao je da su amandmani jedini legitiman način kojim se može utjecati na korekciju proračuna.

Istaknuo je da su pokušali pokazati kako postoji prostor kako bi se izašlo ususret roditeljima-odgojiteljima.

“Izvori sredstava su u prodaji dijela građevinskih objekata kojima Grad obiluje i korekciji vrijednosti u trgovačkom društvu APIS, koji se, kao što se vidi iz proračuna, namjerava prodati. Procjena 2019. je bila da vrijedi skoro 500 milijuna kuna, moja procjena je bila da 405 milijuna kuna udjela Grada Zagreba. Oni sada stavljaju vrijednost na 350 milijuna kuma. Nepodpustivo je nuditi poslovni udiio u APIS-u ispod 450 milijuna kuna”, ustvrdio je Kojić.

“Mjera vjerojatno nije najbolja, ali drugu ne vidim”

Kako kaže, ne gaje iluziju da će uspjeti u namjeri – htjeli su pokazati javnosti da postoji način rješenja problema, barem na kraći rok: “Rješenje postoji, problem je kako oni sagledavaju mjeru roditelj-odgojitelj.”

Složio se s argumentima da se majke nakon korištenja mjere roditelj-odgojitelj teško zapošljavaju, dok se djeca ne socijaliziraju jer ne idu u vrtić. “Mjera vjerojatno nije najbolja, ali drugu ne vidim”, dodao je.

VEZANE VIJESTI

“Mjera je s vremenom ekspandirala, ali ne možete je ukidati sjekirom. Treba ponuditi novo rješenje na razini Hrvatske i isplaćivati dok se ne iscrpe mogućnosti. Zasad su samo Skupštini ponudili kako se može financirati to prijelazno razdoblje. Novaca ima ako se hoće i zna, a razdoblje treba iskoristit da se pronađe rješenje”, nastavio je Kojić.

Kojić tvrdi da su to stečena prava, dok se Tomašević s takvom tezom ne slaže: “Nema obične i neobične odluke, Gradska skupština je donijela odluku i izdana su rješenja koja su ljudima dala određena prava. Ne možete se igrati s ljudima i njihovim sudbinama kada donosite rješenja. To je obveza koju Grad mora poštivati. I profesor Gotovac jučer je rekao da ima dvojbi u pogledu pravnog položaja roditelja-odgojitelja”, naveo je.

“Mogli smo stati s mjerom, ali smo bili u dvojbi”

Tvrdi da korisnici mjere roditelj-odgojitelj nisu obuhvaćali velik broj Bandićevih birača – “jedni jesu, drugi nisu, a treći su indiferentni”.

“Prve dvije godine financijski obujam je bio izdrživ, no onda je ekspandirao. Mogli smo stati, ali smo bili u dvojbi jer je ideja bila plemenita. Ovi amandmani ne kažu da Tomašević nema pravo zaustaviti to rješenje – jer ima, ali mu omogućavaju pokrivanje prijelaznog razdoblja, da ne reže sjekirom njihova stečena prava”, rekao je Slavko Kojić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare