Župan Kolar protiv centralizacije zdravstvenog sustava: Država je loš gospodar

Vijesti 27. lis 202112:56 > 12:57 0 komentara
Jurica Galoic/PIXSELL

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar ocijenio je u srijedu u Zaboku kako je nerad najlakše zakamuflirati velikim promjenama te da država nema nijedan argument za centralizaciju zdravstvenog sustava i ukidanje nečeg što je dobro.

Na konferenciji za novinare na kojoj su bili ravnatelji zdravstvenih ustanova u Zagorju Kolar je istaknuo kako se oštro protivi odluci o centralizaciji zdravstvenog sustava, a rekao je i kako je to najgori mogući način nužne promjene.

“Lokalna i regionalna samouprava učinkovitija i transparentnija”

„Iz naše bliže povijesti smo naučili, i nažalost doživljavamo to svaki dan, da je država loš gospodar. Kad god pojedine ovlasti prepusti lokalnoj i regionalnoj samoupravi, brži smo, bolji, učinkovitiji i transparentniji”, rekao je Kolar i ustvrdio kako odgovornost za financijski kolaps zdravstvenog sustava ne snose županije, nego Vlada i mjerodavno ministarstvo.

Poručio je da su županije uložile previše novca u svoje zdravstvene ustanove kako bi im se oduzela osnivačka prava, a zahvaljujući znatnim ulaganjima, sve te ustanove u Krapinsko-zagorskoj županiji, osim Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, do pandemije koronavirusa pozitivno su poslovale.

VEZANA VIJEST

„Dobro poslujemo jer smo posložili zdravstveni sustav kako bi bio brz, efikasan, i ono što je ključno – blizu naših pacijenata, a sada onaj koji loše gospodari želi uzeti ono što je dobro”, rekao je Kolar i upitao: “Koji je krajnji cilj te priče?”

Jedan od primjera lošeg vođenja zdravstvenog sustava, rekao je Kolar, jest činjenica da je prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti donesenom 2019. godine Ministarstvo zdravstva u roku od šest mjeseci moralo uspostaviti novu mrežu hitne medicinske službe, što do danas nije učinjeno.

“Reforma zdravstvenog sustava da, centralizacija ne”

„Reforma zdravstvenog sustava da, centralizacija ne”, zaključio je Kolar.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina istaknuo je kako problem zdravstvenog sustava traje već dvadesetak godina i svodi se na financije, prihode, rashode i dugove.

„U devet godina plaća je narasla za 2,5 milijuna kuna mjesečno, zaposleno je dodatnih sedam osoba, a tu su i sanacije koje bi trebale biti dostupne svim zdravstvenim ustanovama. To su razlozi dugovanja. Prihodi i rashodi nam trebaju biti ujednačeni”, rekao je Vančina.

Na konferenciji za novinare, osim župana Željka Kolara i njegove zamjenice Jasne Petek, bili su i ravnatelji županijskih Ljekarna, Zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za javno zdravstvo, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice te Doma zdravlja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!