Kolarić: Mjere na nacionalnoj razini neće se mijenjati iduća 3 do 4 tjedna

Vijesti 21. tra 202119:26 > 19:44 0 komentara
N1

Epidemiolog Branko Kolarić, član vladinog znanstvenog savjeta, u Dnevniku N1 komentirao je epidemiološku situaciju, mjere i cijepljenje protiv covida.

Rekao je kako imamo velik broj zaraženih i jedan autobus umrlih. “Što se tiče epidemije i situacije u bolnicama, stojimo dosta loše. Trenutno nam nije povoljna situacija”, dodao je Kolarić, koji vjeruje da zaraženih sigurno ima i dosta više nego što je detektirano.

VEZANE VIJESTI

Naveo je kako je na sjednici vladinog znanstvenog savjeta dogovoreno da se prepusti lokalnim stožerima određivanje mjera. “Lokalni stožeri sada imaju i puno veću odgovornost nego prije”, rekao je.

“Situacija je ozbiljna i trebamo se pridržavati mjera”

Smatra da se mjere na nacionalnoj razini neće mijenjati u iduća tri do četiri tjedna. “Situacija je ozbiljna i trebamo se pridržavati mjera. Lokalni stožeri imaju veću odgovornost.”

Djeca u školama doprinose širenju epidemije, kaže Kolarić. “Slično je bilo i prošle godine, kada smo uveli online nastavu, završili smo drugi val epidemije”, rekao je pa nadodao: “Sada imamo dostupno cjepivo, u studenome prošle godine ga nismo imali. U domovima za starije postigli smo kolektivni imunitet, cijepilo se više od 80 posto korisnika i djelatnika, 20 puta se smanjio broj zaražavanja. Šteta je da imamo ljude u bolnicama i preminule sada kad je cjepivo dostupno. Šteta se zaraziti i razboljeti kada to nije nužno”, govori epidemiolog.

Nada se da ćemo biti “dovoljno mudri da se cijepimo” jer imamo dobar primjer u domovima za starije, stoga se pita, zašto ne bismo isto napravili i u ostalim kolektivima.

“Treba smanjiti štetu od trećeg vala prije nego se cijepe svi koji to žele”, kaže.

VEZANE VIJESTI

Ističe kako treba razgovarati o cjepivima i strahovima te da to nisu nova cjepiva, a osim toga, nuspojave su izuzetno rijetke – jedan na milijun, dok, s druge strane, “rizike prihvaćamo svaki dan, a kad se govori o izrazito rijetkim rizicima cjepiva, sad je to neprihvatljivo. “Podaci o cjepivima se mijenjaju, dolaze nove spoznaje. Što se tiče učinka na populaciju, nuspojave su rijetke. Trebamo se pridržavati aktualnih preporuka, moguće da će se one mijenjati kako dolazimo do novih spoznaja”, kaže Kolarić.

“Epidemija više nije nova stvar, prošle godine smo mogli reći da smo iznenađeni”

Osvrnuo se na gužve na velesajmu pa istaknuo da epidemija više nije nova stvar. “Prošle godine smo mogli reći da smo iznenađeni. Potrebna je bolja organizacija. Na sahrani princa Philipa vidjeli smo da mjere vrijede za sve i svi ih se pridržavaju. To je važno za kontroliranje epidemije”, rekao je.

Kolarić ističe kako još uvijek nije poznato hoće li biti potrebna i treća doza. “U tome ne vidim problem, dapače, to je rješenje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!