Imamo brojke: Koliko je migranata stvarno ilegalno ušlo iz Hrvatske u Sloveniju i koliko ih je vraćeno

Vijesti 19. lis 202319:02 1 komentar
N1

Postavlja se pitanje gdje su svi ti ljudi koji su uhvaćeni u ilegalnim prelascima na Balkanskoj ruti i hoće li ih dodatne granične kontrole spriječiti.

Nakon što je Slovenija najavila da će uvesti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom postavilo se pitanje koliko je migranata ilegalno ušlo u Sloveniju iz Hrvatske. Naime, upravo je to kao jedan od razloga za vraćanje nadzora granice istaknuo slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar. Tu je još i opasnost od prijetnje terorizmom s kakvima se suočavaju Italija i Francuska, pa i Slovenija uvodi dodatne kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom.

N1 je došao do točnih brojki o ilegalnim prelascima granice što ih objavljuje Sektor granične policije.

Broj ilegalnih prelazaka raste

Prema službenoj statistici tijekom 2020. u Sloveniji je zabilježeno je 14.635 nezakonitih prelazaka. Ukupno je Slovenija drugim državama iz kojih su migranti došli te godine vratila 10.024 stranca, od kojih 9.949 Hrvatskoj.

Godinu kasnije, dakle, 2021. u Sloveniji je, prema službenim podacima, registrirano 10.067 ilegalnih prelazaka državne granice. Te godine, broj vraćenih ilegalnih migranata smanjio se za čak 60,1 posto, odnosno vraćeno ih je ukupno 3.998.

Od svih vraćenih migranata u 2021. njih 3.858 predano je Hrvatskoj. Slovenska policija navodi da je najviše bilo državljana Pakistana, Afganistana i Bangladeša.

Najviše stranaca vraćeno RH

Trend rasta broja ilegalnih ulazaka u Sloveniju nastavio se i tijekom 2022. godine. Podaci granične policije do kojih smo došli kažu da su u prvih devet mjeseci prošle godine u zabilježena 18.433 ilegalna prelaska državne granice. Ponovno je najviše stranaca stiglo ih Hrvatske, njih 15.926.

Unatoč velikoj brojci ilegalnih prelazaka, Slovenija tvrdi da je 2022. drugim zemljama vratila 2.105 osoba. Najviše stranaca vraćeno je Hrvatskoj, ukupno 1.967. Gdje su završili ostali stranci nije objavljeno.

Koliko ima ilegalnih prelazaka?

Dostupne su i najnovije brojke koje su se spominjale posljednjih 24 sata zbog odluke Slovenije da privremeno vrati policijski nadzor na svoje granice. Izneseni su, doduše, neprecizni podaci o više od 30 ili 40 tisuća ilegalnih migranata koji su ušli iz Hrvatske u Sloveniju.

Slovenska policija u svojim službenim dokumentima objavila je da je riječ o 42.940 migranata koji su ilegalno ušli iz Hrvatske, dok ih je ukupno u prvih devet mjeseci u Sloveniju ušlo ukupno 44.751. Najviše je bilo državljana Afganistana, Maroka, Pakistana i Bangladeša. Slijedili su ih državljani Turske, Indije, Nepala, Kube i Sirije.

Gdje su deseci tisuća stranaca?

I onda slijedi možda najčudniji podatak što bi ga trebale objasniti i same slovenske vlasti: u prvih devet mjeseci ove godine vratili su drugim državama 221 migranta. Njih 160 vraćeno je Hrvatskoj.

Ranije je MUP Slovenije objašnjavao da je mali broj vraćanja rezultat ugovora o vraćanju između pojedinih zemalja, ali i zahtjevi za azilom što ih mnogi migranti podnose. Tu su, tvrdili su u izvještaju od prije dvije godine, sekundarne migracije kao jedan od razloga manjeg broja vraćanja stranaca, od broja registriranih ilegalnih prelazaka granice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare