Koliko je Milanović uzdrmao HDZ? “To im je najbolja vijest, Plenković će lakše mobilizirati birače”

Vijesti 17. ožu 202410:04 2 komentara

Buran tjedan na političkoj sceni Nataši Božić komentirali su u Točki na tjedan novinari Ivanka Toma (Jutarnji list) i Hrvoje Krešić (Nova TV).

Predsjednik Zoran Milanović najavljenom kandidaturom na parlamentarnim izborima uzburkao je političku scenu i autor je presedana o kojem će se morati izjasniti Ustavni sud. Dojam je kao da se radi o njegovoj igri “sve ili ništa”, prvenstveno jer ne misli dati ostavku na mjesto predsjednika.

TOMA: Je, nepojmljivo je da netko ide u parlamentarne izbore, a ne daje ostavku na dužnost predsjednika. U situaciji da SDP izgubi, on više nema što tražiti na Pantovčaku po isteku mandata.

KREŠIĆ: Ne znam s kakvim bi autoritetom mogao ostati na Pantovčaku nakon poraza. Bila bi mu to uvertira za poraz na predsjedničkim izborima. Sav politički kapital je uložen za ovo pa ne znam što bi ostalo. Ne znam ni s kojom bi porukom išao u predsjedničku utrku.

Kandidatura je izazvala šok, ali u političkom smislu nije neko iznenađenje, posebno jer Andrej Plenković označava Milanovića kao oporbenog političara. Također, u intervjuu TNT-a prije mjesec dana izjavio je da ne misli na izbore pa se postavlja pitanje je li lagao.

N1

KREŠIĆ: Mislim da nije. Poznavajući ga, ne bih se začudio da je prelomio doslovno 24 sata prije. To nam sugerira i stanje u SDP-u, svi su zatečeni, a ta stranka nije poznata po tome da zna dugo čuvati informacije. U tome je HDZ puno discipliniraniji i sposobniji čuvati tajne.

U kojem trenutku je Milanović prelomio?

KREŠIĆ: Mislim da bi to mogao biti trenutak u kojem dobivamo dva državna odvjetnika, uvjeren sam da se to dogodilo dan ili dva prije njegovog istupa pred kamerama. Kad vidi Ivana Turudića i kad vidi da se zadnji dan Sabora izglasava lex AP.

U političkom smislu, što govori ta pozicija, da je Milanović ušetao na Glavni odbor SDP-a i najavio kandidaturu?

TOMA: Gubimo se u nekim detaljima koji zapravo nisu važni. Sve što se u ovoj zemlji dogodilo unazad nekoliko mjeseci, govorimo da se trebamo jako zabrinuti. Imamo aktualnu vladu, aktualnog premijera, koji je silom imenovao glavnog državnog odvjetnika, a svima je jasno da nije podoban za tu dužnost. Na zadnjem danu Sabora odredio je da se izglasa lex AP. S druge strane, imamo predsjednika koji siluje Ustav. Uvjerena sam da ga je kršio samim time što je bio na stranačkom skupu. Imamo lošu situaciju za zemlju, imamo dvije loše opcije. U zadnje vrijeme smo zarobljeni između dvije osobe, dvije taštine, ljudi koji su došli iz istog inkubatora. Idemo na izbore i što ćemo birati?

I dok se oporba sprema uz sve ove šokove na izbore, HDZ se okuplja na Općem saboru. Što uopće za vodeću stranku znači Milanovićeva kandidatura?

KREŠIĆ: To je za HDZ najbolja vijest, Plenković će sad puno lakše mobilizirati bazu i oni koji su razmišljali o Mostu ili Domovinskom pokretu, vratit će se HDZ-u zbog Milanovića. Na kraju dana, ako nešto znamo, znamo da HDZ-ovi birači i simpatizeri u svakoj “ili ili” situaciji dođu nazad HDZ-u. Istovremeno, jedan dio birača oporbe nije bio uvjeren da oporba ima što za tražiti, a sad im se čini da ima.

Ali, sve to kako se osjećaju birači ili članovi stranaka ne mijenja činjenicu da nas čeka potencijalna ustavna kriza.

TOMA: Ono što pretpostavljam da će se dogoditi, Ustavni sud će dati izjavu kojom će odrediti da se predsjednik ne može kandidirati. Iako to nije Ustavom izrijekom zabranjeno, to se kosi s ulogom predsjednika. Nakon što Ustavni sud da priopćenje, kampanja će se nastaviti i Milanović će biti SDP-ov kandidat, ali ne i na njihovoj listi. Cijela priča će biti na rubu ustavnosti, a efekti koji su se željeli postići, već jesu. Također, HDZ ne može imati kampanju kakvu si je pripremio. Sve što su željeli, pada u vodu.

KREŠIĆ: Teoretski, moglo bi se ići u opoziv predsjednika, bez obzira što je Sabor raspušten. Moguće ga je izvanredno sazvati zbog opoziva. Teoretski. Ali, čisto sumnjam da se za to može dobiti dvotrećinska većina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare