Šef HEP-a konačno podijelio svoju stranu priče. Novinarka ističe: “Ključne su tri poruke…

Novinari Ilija Radić (N1) i Petra Maretić Žonja (Večernji list) u Točki na tjedan analizirali su aktualne događaje u Hrvatskoj, a posebno su se osvrnuli na aferu 'plin za cent' i poziciju šefa HEP-a Frane Barbarića.

Predsjednik uprave HEP-a nakon višemjesečne šutnje ovog tjedna dao je intervju za Večernji list u kojemu je progovorio i o plinskoj aferi i o pritiscima iz Mosta. No, jedno od pitanja koje ostaje neodgovoreno jest – kakva je sudbina Frane Barbarića i hoće li ga premijer Andrej Plenković uskoro smijeniti?

Maretić Žonja se osvrnula na Barbarićev intervju, ističući nekoliko važnih poruka. “Vidimo sukob unutar HDZ-a: Barbarić napada HDZ-ovce, to jest Državni inspektorat koji vodi Mikulić. Dakle, imamo sukob unutar stranke koji je svakako zanimljiv vezano za bespravnu gradnju.”

“Druga poruka koja je zanimljiva je ova upućena Mostu, da njih tobože lažnim informacijama filaju dva energetska lobija, ali ne govori na koga misli”, dodala je Maretić Žonja i nastavila:

“I ono što je najzanimljivija poruka je poruka da ga se ruši jer želi spriječiti privatizaciju HEP-a, gdje apostrofira ‘zajedno s Plenkovićem’, iz čega se možda možem iščitati da postoji takva namjera i da on šalje poruku ako ga se bude previše stiskalo da bi on mogao progovoriti.”

Maretić Žonja navodi da je zanimljiv i tajming ovog intervjua – svoju priču dijeli tek nakon ljeta. “Znamo da je premijer pokušao da ta afera padne u zaborav, da to nitko neće spominjati nakon ljeta, što se očito ne događa.”

Koliko je ugrožena pozicija šefa HEP-a?

Radić također smatra da je pozicija šefa HEP-a prilično nestabilna i ugrožena. “Mislim da ima sve manje šanse da preživi, prije godišnjeg odmora je već bila informacija da je Plenković prelomio i odlučio ga smijeniti pa se onda nešto promijenilo i odličio to odgoditi za nakon ljeta.”

Radić također naglašava da je sav novac koji je ‘iscurio’ iz HEP-a i otišao u tuđe ruke jest zapravo naš novac, novac građana.

“Barbariću se u ovom trenutku ne piše dobro. Postoje dvije informacije koje pokazuju da ni on sam nije siguran u svoju poziciju. Okupio je direktore svih HEP-ovih tvrtki u situaciji kad se to ne radi, bez ikakvog konkretnog povoda, da bi pokazao da ima sve konce u rukama, jer se i u HEP-u počelo pričati da su mu dani odbrojani, a druga je situacija ova utakmica”, naveo je Radić.

“Nisam sigurna koliko mu je stabilna pozicija, ministar Filipović u ovom trenutku ima puno stabilniju fotelju”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.