Kolodvori HŽ-a bez voznih redova

Vijesti 17. pro 202109:35 1 komentar
Zeljko Lukunic/PIXSELL/ Ilustracija

Iz posljednjeg rješenja Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) vidljivo je da je željeznička inspekcija otkrila kako čak 40 posto službenih mjesta koja su nadgledali uopće nije imalo izvadak iz voznog reda, a oni pak koji su ga imali, nerijetko su imali pogrešno navedene podatke, piše u petak Jutarnji list.

Inspektor za regulaciju tržišta željezničkih usluga, vidljivo je iz dokumenta, nadzor je nad upraviteljem HŽ infrastrukturom napravio u dva navrata, 26. listopada i 16. studenog 2021. a zbog poražavajućih rezultata tvrtki je naloženo da ih što prije otkloni te svoje poslovanje uskladi s odredbama zakona. Slobodno bi se moglo reći – i s pravima putnika jer bi obavijest o voznom redu vlakova trebao biti minimum za obavljanje usluge javnog prijevoza koji ionako godinama pati od sve većeg manjka putnika, piše Jutarnji list.

Nadzor je tako bio napravljen nad ukupno 33 službena mjesta a inspekcija je zaključila da kod njih 13 uopće nije bilo istaknuto izvatka iz voznog reda vlakova, a ona pak koja su ga imala, nerijetko su imala pogrešno navedene vremena dolaska i odlaska, pogrešno navedne dane i datume kad vlakovi ne voze a jedno mjesto je umjesto voznog reda za svoje imalo istaknut vozni red potpuno pogrešnog kolodvora.

Iz rješenja je vidljivo da je inspekcija po otkrivanju ovih nepravilnosti HŽ Infrastrukturu pozvala na očitovanje o svim okolnostima, a tvrtka se očitovala s početkom prosinca te navela da je poduzela aktivnosti za otklanjanje uočenih nepravilnosti.

Problem je nastao u tome što inspekciji nije dostavila nikakve dokaze kojima bi potkrijepila ovu činjenicu, a kako tvrtka upravlja s čak 537 službenih mjesta u kojima je predviđeno zadržavanje vakova, ne može se sa sigurnošću utvrditi da HŽ Infrastruktira nakon inspekcije postupa u skladu s propisima, piše u petak Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.