Komadina o LNG teminalu: Svjedoci smo zagađenja bukom

Vijesti 28. pro 202014:35
Izvor: Marko Dimic/PIXSELL

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak da će županija pomoći Općini Omišalj kako bi se obavila odgovarajuća mjerenja buke iz plutajućeg LNG terminala te da dobije odgovore na pitanja o sigurnosti priveza na tom terminalu.

Komadina je na redovitoj konferenciji županijske uprave rekao da u vezi s LNG terminalom u Omišlju postoje situacije na koje su upozoravali, da se one događaju jer ih nisu slušali.

“Svjedoci smo zagađenja bukom” naveo je dodavši da je među primjedbama Općine Omišalj i županije bila i primjedba da buka u studiji utjecaja na okoliš nije dovoljno obrađena te da se sada to bjelodano pokazuje.

“Isto tako, postoji i pitanje sigurnosti priveza brodova, jer su ovih dana zbog bure tri remorkera morala držati brod na svojoj poziciji. To govori da nismo bezveze govorili da je kopneni terminal rješenje na kopnu, a plutajući rješenje na moru, da bude off shore, zato se plivajući terminal i radi na otvorenim morima”, ustvrdio je.

“No, nemamo baš puno satisfakcije što smo bili upravu. Pomoći ćemo Općini Omišalj da se obave odgovarajuća mjerenja buke i da se daju odgovori na pitanja sigurnosti priveza,” rekao je Komadina.

U tijeku testiranje svih tehnoloških sustava broda

Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović izjavila je prošlog tjedna da se svakodnevno javljaju stanovnici Omišlja na Krku, kao i Njivica, Malinske, Kostrene, Kraljevice, jer osjete buku iz LNG terminala u Omišlju.

Iz tvtke LNG Hrvatska, također prošlog tjedna, naveli su da je u tijeku testiranje svih tehnoloških sustava broda i kopnenog dijela terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP/LNG) te da je razina buke s terminala, s obzirom na testiranja, smanjena na najmanju moguću razinu.

LNG terminal u Omišlju, čiji je glavni dio plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU), tj. brod “LNG Croatia” , je od početka prosinca u probnom radu, a 1. siječnja 2021. počet će s komercijalnim operativnim radom.

Ukapljeni prirodni plin, kojeg će od siječnja dovoziti LNG tankeri, će se u Omišlju uplinjavati, a potom će biti pušten u plinovod.

U nastavku je pročelnik Ureda županije Goran Petrc najavio četiri natječaja za programe udruga, za što je osigurano 3,2 milijuna kuna.

O radu Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije govorio je ravnatelj Vedran Kružić, kazavši da se radi intenzivna priprema za novo financijsko razdoblje Europske unije te da je ta županija u zadnjih pet godina među tri najuspješnije županije po povlačenju europskih sredstava.

Rekao je da se sada očekuje novac iz europskog mehanizma za otpornost i oporavak, da je županija dužna pripremiti strateške dokumente i projekte te da je to na vrijeme i kvalitetno napravljeno, jer 315 projekata ima dokumentaciju u visokoj fazi završenosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Komentari

Vaš komentar