Komentar Ilije Jandrića: Rekonstrukcija koja to nije

N1 Komentar 27. tra 202220:52 > 21:551 komentar

Donosimo komentar našeg urednika i reportera Ilije Jandrića.

Iako mediji već danima bruje o tome tko će napustiti vladu, a tko će u nju ući, premijer Plenković danas je i službeno potvrdio svoju kadrovsku križaljku. Očito nikakve velike rekonstukcije vlade neće biti, što su mu predlagali neki politolozi i PR stručnjaci.

Iz Vlade, pritisnuti istragama, odlaze potpredsjednik Boris Milošević i ministar rada i socijale Josip Aladrović. Ako se pokaže da su nevini, Plenković najavljuje da će ih vratiti u vladu, ne nužno u ista ministarstva. “Smislit ćemo već neke pozicije” – kaže Plenković. Nije beg cicija. Ima se, može se! Sve s novcem građana.

A građani će platiti i uhljebljivanje ministra gospodarstva Tomislava Ćorića. Za njega je ili izmišljeno ili ga je mjesecima čekalo rezervirano mjesto viceguvernera u Hrvatskoj narodoj banci pa nije čudo što Ćorić odlazi iz vlade na vlastiti zahtjev. Daleko od upaljenih kamera i dosadnih novinarskih pitanja. Mjesečna plaća će mu – umjesto ministarskih 17 i pol tisuća kuna neto – u HNB-u biti između 40 i 45 tisuća kuna. Neto. Mjesečno! Vjerujemo da je Ćorić to zaslužio svojim predanim radom u resoru u kojem su Mađari ugasili rafineriju u Sisku, a Hrvati im izvoze sirovu naftu na preradu u Mađarsku.

Na njegovo mjesto u Vladu dolazi Davor Filipović, koji se nije proslavio na izborima za gradonačelnika Zagreba. U nizu gafova koje je tada ispalio pamtimo onaj da bi otvorio tvornicu cjepiva protiv raka. Evo, sad će kao ministar gospodarstva moći tu svoju ideju i realizirati. Držimo palce!

Anja Šimpraga, SDSS-ova zastupnica iz Knina, djevojčica iz izbjegličke kolone u Oluji, postat će potpredsjednica Vlade umjesto Borisa Miloševića. SDSS je očito odlučio da želi i dalje u Banskim dvorima imati stranačku osobu, a Šimpragu hvale političari i iz HDZ-a i iz drugih stranaka.

Gradonačelnik Novske Marin Piletić zadao je muke novinarima da ga ne miješaju s Mostovcem Marinom Miletićem, ali i građanima Novske koji će morati na nove izbore. Piletić ulazi u vladu i preuzima vrući resor rada, mirovinskog sustava i socijalne politike. S obzirom da je riječ o uspješnom gradonačelniku treba mu dati šansu da se dokaže u nacionalnoj politici.

Šteta je što Plenković nije iskoristio trenutak pa pronašao u svojoj stranci još nekog hvaljenog poput Piletića da zamijeni i ministra obrane Banožića. On je, slažu se valjda svi osim premijera, posve potkapacitiran za posao koji obavlja, ali ga šef vlade drži, očito u inat predsjedniku Milanoviću. To pokazuje i da će, sasvim sigurno, biti novih epizoda verbalnog rata Pantovčaka i Markovog trga.

Neka se sve siromašniji narod barem zabavlja. Politika po onom rimskom načelu – kruha i igara!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar