Komentar TNT-a: Uskrs za malenu

Vijesti 04. tra 202109:03 > 12:51 4 komentara
N1

Na današnji Uskrs jedno dvoipolgodišnje dijete, malena djevojčica prolazi svoju kalvariju i bori se za život u Klaićevoj bolnici u Zagrebu.

Mučnu priču o djevojčici koju su teško ozlijedili u vlastitoj obitelji neću sada ponavljati, nemoguće ju je bilo ovih dana ne čuti.

Podsjetit ću na jednu drugu priču.

2012. godine u brodsku bolnicu majka je donijela premlaćenu mrtvu tromjesečnu bebu, a policija je u podstanarskom stanu roditelja našla još troje zlostavljanje i pohranjenje djece. Najmlađa je imala 2 i pol godine… Priča zvuči poznato ovih dana. Socijalnim radnicama nadležnim za tu obitelj još se sudi.

Što onda sada znači smjena nekog ravnatelja centra za socijalnu skrb ili odgovornost socijalne radnice kad nema odgovora s najviše razine što se to sve NIJE poduzelo u ovih 9 godina da se gotovo identična tragedija sada ponavlja?

I tko je odgovoran za stravičnu zanemarenost, za zlostavljanje sustava socijalne skrbi za najslabije u društvu?

Zlostavljač nije samo svaki nasilnik koji se iživljava nad slabijima, zlostavljači nisu oni koji ne znaju, ne žele ili ne mogu raditi dobro svoj posao u centrima za skrb – zlostavljač je sama država koja godinama okreće pogled od najslabijih.

Što da onda poželimo toj malenoj na ovaj Uskrs? Toj mrvici koja nije imala sreće pa se rodila u zlostavljačkoj obitelji i u državi koja ju nije željela zaštiti? Da, nije željela! Da je željela, od one smrti bebe prije devet godina u Slavonskom Brodu sustav bi se unaprijedio, a ne unazadio.

Koja je uopće garancija da će ovu malenu koja se sada pati u Klaićevoj, i sve slične njoj, država štititi u drugoj prilici ako preživi? Kako će se za nju skrbiti ta država, ako preživi?

Razmislite o tome ovog Uskrsa. Nije za tu pomoć zadužen samo taj ministar, ni premijer, predsjednik, zastupnik. Nije to samo pitanje za socijalne radnike. Nisu samo oni država. Zadaća je svakog od nas da toj malenoj, ako preživi, damo bolju šansu tako što više nikada, nikada nećemo zatvoriti oči i uši kada začujemo udarce, viku i dječji plač iz susjednog stana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare