“Komunikacija između premijera i predsjednika legitimira svakovrsno nasilje”

Vijesti 30. tra 202109:46 > 12:05 0 komentara
N1

Saborska zastupnica Nove ljevice Rada Borić u Novom danu govorila je o prepirkama između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika republike Zorana Milanovića. Kazala je kako su svoje razmirice trebali riješiti, kako se one ne bi stalno ispoljavale uoči važnih obljetnica za hrvatsku povijest. Dotaknula se i teme lokalnih izbora u Zagrebu, kao i opoziva ministra zdravstva Vilija Beroša, koji je predložila oporba.

Borić je rekla kako ulijeva povjerenje kada se premijer odgovornosti oko platforme odriče.

“Ona nije sporna da država ne surađuje s IT tvrtkom koja od 2009. godine vuče repove. Vili Beroš je vrsta kolateralne štete. To je prvi ministar zdravstva kojem je oduzeta autonomija odlučivanja. Stožer je napravljen, Ministarstvu zdravstva se otela autonomija za upravljanje krizom, napravljen Stožer s Ministarstvom unutarnjih poslova, pa zdravstva, pa HZZO-m…

PROČITAJTE JOŠ

No ovdje odgovornost leži na vladi, ona ga je osmislila i otela odlučivanje Ministarstvu zdravstva”, rekla je Rada Borić.

Kazala je kako nažalost naši ministri i sustavi funkcioniraju tako da morate biti vojnik partije.

“Vrsni stručnjaci, liječnici, kada se prihvate posla u politici možda zaborave da nismo svi jednako dobri u svojim poslovima. Jučer sam čula da u klinici za tumore danas radi samo jedan radiolog. Jučer ih je bilo troje, a dvije su radiologinje otišle na bolovanje. Zbog političkog djelovanja urušava se vrlo ozbiljan sustav koji skrbi za onkološke bolesnike. Umjesto da Beroš preko noći odluči da se iz Vinogradske premjesti odlučivanje i da radiologija postane pod ingerencijom Klinike za tumore, nama se govori da izmišljamo”, rekla je Borić.

Ministar je kolateralna šteta, ali i odgovoran

Ističe kako to nije samo problem ministarstva.

“Svakih nas nekoliko dana tjeraju da zaboravimo ono što se događalo prošlog tjedna”, rekla je ona kako vidi odnos Vlade prema oporbi.

PROČITAJTE JOŠ

Kaže i kako će danas liječnici imati neku vrstu vojne obveze da cijepe građane.

“Jučer je i jedna psihijatrinja na Velesajmu cijepila. Pa bilo je dovoljno vremena da se liječnici, novi kadrovi obrazuju za takve poslove.

Ministar je kolateralna šteta, ali i odgovoran. Tu su i moguće koruptivne radnje, pod krizom se zaboravilo na javnu nabavu… Odgovornost leži na vladi. Ministar nije ništa odlučivao sam. Bilo je presmiješnih odluka i uputa, a upravljanje je bilo izuzetno loše u Vladi”, rekla je Borić.

Opoziv Beroša neće uspjeti, Plenković ima dovoljno poslušnika

Opoziv ministra zdravstva koji je inicirala oporba, kaže, neće uspjeti.

“Opoziv Vilija Beroša nam neće proći, jer premijer ima dovoljno poslušnika u Saboru. Nama novima u Saboru se činilo da će se i saborsku oporbu čuti… Naši konkretni prijedlozi se ne prihvaćaju. Mi ćemo govoriti, a premijer će odlučiti”, rekla je Borić.

Što se lokalnih izbora tiče, kaže, oni su rekli s kim ne bi surađivali.

Tomislav Tomašević je izvjestan za ulazak u drugi krug, a bilo bi dobro i da pobijedi u prvom krugu. Čini nam se da nam neće trebati previše da osvojimo skupštinsku većinu, a žetončiće svakako nećemo kupovati. Nadamo se da ćemo nju moći stvoriti i s oslabljenim SDP-om”, rekla je Borić.

Milanović i Plenković su trebali naći način da se pomire

Trideset godina govorimo da se stvari u državi ne bi trebale tako razdvajati, kazala je Borić, govoreći o sutrašnjoj obljetnici u Okušanima.

“Njihovo obraćanje jednog prema drugom legitimira svakovrsno nasilje koje će se sutra dogoditi, i to ne samo jezično nego i nasilje na takvim obljetnicama. Voljela bih da su našli neki način pomirenja. Moramo žrtvama pokazati pijetet”, zaključila je Rada Borić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!