Komunikacijska stručnjakinja: Moć oporbe je u njihovom glasu, lupanjem su pokazali nemoć

Vijesti 27. lis 202311:13 0 komentara

Nikolina Borčić, profesorica političke komunikacije, gostovala je u Novom danu gdje je komentirala lupanje oporbe u Saboru i ostale oblike i značenja komunikacije političara.

Borčić smatra kako nitko nije profitirao od performansa oporbe kada je u Saboru lupala po klupama.

“Moć oporbe u je u snazi njihovog glasa i oni imaju pravo na bunt, ali ovim lupkanjem su pokazali nemoć. Kada pokušavate nadglasati sugovornika, vi to činite kada izgubite kontrolu ili kada ne možete pronaći drugi način kako upravljati situacijom”, poručuje Borčić.

Dodaje kako je najviše izgubio Možemo!, unatoč tome što su taj dan krenuli jako dobro s komunikacijskom strategijom

“Ali to niti je tko čuo niti ikoga zanima, jer mi već danima oovrimo o showu u i performansu i neki se smiju tome. A mi kad se kao građani smijemo tim performansima, zapravo se smijemo se sami sebi, jer mi nemamo njihove povlastice, a oni su tamo jer smo ih mi odabrali.”

Za sintagmu premijera Andreja Plenkovića o dvije Hrvatske, Borčić kaže da je to platforma za semantičko ratovanje ili ratovanje pojmovima i da će na izborima biti uspješniji oni koji će biti uvjerljiviji u prezentaciji podataka.

“Mislim da nije stvar u onima koji nikada nisu glasali za HDZ, neće ni sad. Više je stvar koliko će ljudi izaći na izbore, koji inače ne bi, tzv. pasivni glasači.”

Politika i show

“Ono što vidim je da pada interes građana u politiku i sve više pretvaranje politike u show, nadmetanje u stadione – u navijačke diskruse. To daje materijala za razgovor na kavi, ali ubije motivaciju za djelovanje, jer kao da smatraju ‘ionako se to neće promijeniti'”, smatra Borčić.

Borčić kaže kako populizam jača u vremenima društvenih kriza i da primjer toga vidimo sa saborskim zastupnikom Mirom Buljom i njegovim prijedlozima za rješavanje migrantske krize.

“Kada se događa jača kriza, političari koji i nemaju mogućnost provedbe, dakle nisu u vlasti, vrlo često posežu za pseudo rješenjima. Pseudo rješenja su ona koja široj javnosti zvuče dobro i provedivo, ali u osnovi nisu provediva. Idu protiv institucija, u konačnici zdravog razuma”, poručuje.

“Miro Bulj je svojim prijedlgom dobio jako puno prostora i vidljivost u medijima. Ali takav pristup i takva retorika može biti opasna u konačnici. Nisu vremena za ukazivati na rješenja koja nisu rješnja, koja nisu provediva u demokratskom civiliziranom društvu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!