Komunikacijska stručnjakinja objašnjava zašto misli da je HDZ u prednosti: “Oporba im nije ni blizu”

Vijesti 13. ožu 202418:36 0 komentara

Profesorica političke komunikacija sa sveučilišta VERN Nikolina Borčić gostovala je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje je komentirala komunikaciju raznih političkih strana u ovom predizbornom razdoblju.

Što se tiče ovo saborskog saziva koji se raspušta 14. ožujka, Boričić kaže kako joj je cijelo vrijeme nedostatajalo argumentiranih rasprava. Ne vidi veliku razlike između lijevice i desnice – i jedni i drugi se služe retorikom koja primarno služi da umanji druge i veliča vlastite uspjehe.

“Svaki novi saziv kao da ton jače unižava, ton jače hvali sebe, ton jače pokušava pojednostaviti svoje izjave kako bi doprio do većeg broja ljudi. S obje strane je bilo malo jače i intenzivnije, blago rečeno”, tvrdi Borčić.

Osvrnula se i na promjenu komunikacije premijera Andreja Plenkovića u posljednjih osam godina.

“On se prilagodio hrvatskom komunikacijskom stilu. U našem saboru rasprava i argumentacija nikada nije bila visoko na cijeni. Od prvog mandata do sada se vidi razlika jer tada je više pokušavao argumentirati, a ovdje puno brže donosi sudove i puno brže poentira s tuđim neuspjesima, vidi se razlika. Nimalo ne odstupa od klasične retoričke note koja kod nas vlada”, smatra Borčić.

Borčić je komentirala i sve češće premijerove okršaje s novinarima.

“To nije bilo potrebno i nije taktika koju bismo od njega, nekada prije, očekivali. Kao da si političari općenito trenutno više daju za pravo govoriti na koji način i što bi mediji trebali izvještavati. Po meni, neprimjereno ponašanje u javnosti.”

Benčić dobro argumentira, pitanje je bi li mogla i djelovati

Borčić je primjetila da je Sandra Benčić malo snizila ton svojih govora u posljednjih godinu dana.

“Jer naprosto drugačije se mjeri gestikulacija i sve ostalo kad dolazi od žene i kad dolazi od muškarca. Da neki muškarac tako glasnije priča, vjerojato bi ta široka javnost rekla ‘neka im je rekao’, a kad je Benčić glasna, a nekad je bila za ton preglasna, onda su tu uvijek nekako teže etikete”, poručuje Borčić.

Dodaje kako voli njenu argumentaciju jer dobro poentira. “Uzme detalje koji su stvarno ključni u priči i ide na te detalje. Jedno je napadati, a drugo je stajati iza učinjenog. Pitanje je kako bi se tu snašla.”

HDZ je unison u komunikaciji, a oporba ni blizu

“Za HDZ se vidi unazad nekog vremena da su prilično unisoni u izjavama. Nema puno disonantnih tonovca. Ako je stav prema Europskom uredu da je njima stalo da se naprave sve aktivnosti, onda svi koji to izjavljuju, izjavljuju na taj način i to je njihova prednost u odnosu na oporbu”, smatra Borčić.

Oporba nije ni blizu toga, kaže Borčić, misleći na SDP- ovu koaliciju.

“S druge strane imamo Most koji je kontinuiran i ima jednaki stav protiv HDZ-a, ali kod puno drugih tema nam nije potpuno jasan njihov stav. Oni su se foksuriali na tzv. oslobađanje Hrvatske od HDZ-a. I imamo Domovinski pokret koji pokušava kroz neke teme nedirektno se izjasniti hoće, kako će i u kojoj ulozi će, biti kasnije u preogovorima za potencijalne ključne pozicije.”

Ljevica je prosvjedom dobila val emcija, ali sadržajno se gube, komentira Borčić.

“Oni dobivaju vidljivost time što se konstantno o njima priča, ali priča se kroz animozitet unutar same koalicije o njima. Mislim da nisu prepoznali tu narativnu nit koja može mobilizirati veliki broj, njima lojalnih, glasača. Izgubit će potencijalno dosta svoje publike.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!