Konačno korak naprijed? Zaposlenici kladionica na edukaciji o ovisnosti o kockanju

Vijesti 09. pro 202309:37 1 komentar
Pixabay / Ilustracija

S ciljem dubljeg razumijevanja i prevencije ovisnosti o kockanju, Hrvatska udruga za igre na sreću (HUZIS) organizirala je edukaciju o ovisnosti o kockanju za više od 100 zaposlenika kladionica, priopćili su iz ove udruge.

Predavanja su održali višegodišnji suradnici HUZIS-a, prof. dr. sc. Neven Ricijaš s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i doc. dr. sc. Davor Bodor iz Klinike za psihijatriju Sveti Ivan.

Prema istraživanjima, trećina odraslih osoba tijekom godine sudjeluje u igrama na sreću. I dok za većinu igra predstavlja samo oblik zabave, oko 2,2 posto građana suočava se s ozbiljnim problemima, razvijajući ovisnost o kockanju s gubitkom kontrole nad vlastitim igranjem, što posljedično dovodi do niza štetnih psihosocijalnih posljedica, izvijestili su iz HUZIS-a.

Iznad statističkih brojki stoji činjenica da ovisnost o kockanju ne pogađa samo pojedinca, već ima širi društveni utjecaj. Četiri do osam osoba u kućanstvu, široj obitelji, društvu ili radnom mjestu osjećaju posljedice ovisnosti o kockanju. Uključivanjem stručnjaka u edukaciju zaposlenika, HUZIS želi pridonijeti stvaranju sigurnijeg i odgovornijeg okruženja za sve sudionike.

Edukacija je započela sistematičnim uvidom i analizom industrije igara na sreću u Hrvatskoj, gdje su istaknuta ključna obilježja ove industrije kao područja s inherentnim rizicima za razvoj ovisnosti.

Prof. dr. sc. Neven Ricijaš, s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu svojim je predavanjem obuhvatio i teme vezane uz učestalosti kockanja među maloljetnicima i odraslima u Hrvatskoj, mehanizme zaštite građana u okviru odgovornog priređivanja igara na sreću, kao i postojeće, ali i nužne standarde oglašavanja igara na sreću.

“Izuzetno je važno provoditi edukacije zaposlenika industrije igara na sreću. Kod njih bih osobito htio naglasiti potrebu za razumijevanjem šireg spektra posljedica ovisnosti o kockanju, kao i mehanizama prevencije na koje oni mogu djelovati. Smatram da je edukacija ključna u stvaranju svijesti o raznovrsnim rizicima, koji uključuju i područje rada unutar industrije, zbog čega je važno kontinuirano ulagati u zaposlenike.

Želimo potaknuti odgovorno ponašanje prema igrama na sreću i stvoriti radno okruženje u kojem se razumije ozbiljnost ove problematike. HUZIS ima važnu ulogu u poticanju ovakvih inicijativa te mi je zadovoljstvo da smo ostvarili ovu suradnju koja doprinosi senzibilizaciji cijele industrije prema ovim temama. Vjerujem da ćemo imati prilike daljnjom suradnjom osigurati što je moguće veći nacionalni obuhvat, budući da problemi vezani uz kockanje nadilaze velike gradove i urbana središta, već obuhvaćaju sva područja Hrvatske”, izjavio je prof. dr. sc. Neven Ricijaš.

Drugog dana edukacije, doc. dr. sc. Davor Bodor iz Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, preuzeo je predavanja i obradio temu ovisnosti o kockanju na način da je dodatno objasnio važnost ranog prepoznavanja ove bolesti osobito kod rizičnih skupina, objašnjene su promjene u ponašanju koje se mogu vidjeti kod ovisnika te je objašnjeno kako se provodi liječenje ove bolesti.

Budući da su zaposlenici industrije igara na sreću jedna od rizičnih skupina dodatno je obrađena i tema kockanja na radnom mjestu, te su u nastavku pružene smjernice kako komunicirati s igračima koji zbog kockanja već pokazuju određene promjene u ponašanju, gdje su nerijetko upravo zaposlenici oni koji igraču sugeriraju traženje stručne pomoći i daju prve konkretne informacije u tom smjeru.

“Naša edukacija nije samo sredstvo za stjecanje teorijskog znanja, već predstavlja konkretan alat za poboljšanje svakodnevnog rada zaposlenika u industriji igara na sreću. Razumijevanje dinamike ovisnosti o kockanju omogućuje zaposlenicima bolje prepoznavanje potencijalnih problema ili promjena u ponašanju koje mogu primijetiti kod sebe, ali im omogućava i bolje razumijevanje ponašanja korisnika čime se poboljšava ukupno radno okruženje. Suradnja s HUZIS-om na ovakvim inicijativama ključna je za izgradnju odgovornije radne zajednice i pridonosi stvaranju sigurnog okvira za sve uključene“, istaknuo je doc. dr. sc. Davor Bodor.

Matea Mateković, tajnica Hrvatske udruge za igre na sreću istaknula je kako ova edukacija predstavlja još jedan korak prema odgovornom poslovanju u industriji igara na sreću.

„Želimo poticati svijest i akciju među zaposlenicima kako bi se zajednički suočili s izazovima ovisnosti o kockanju. HUZIS ostaje predan poticanju takvih inicijativa te podržava rad svih dionika u stvaranju odgovornog i etičkog okruženja unutar ove industrije“, zaključuje Matea Mateković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare