”Pazimo da ne dođe do šokova koje škole, vrtići i bolnice neće moći izdržati”

Vijesti 01. velj 202211:22 > 11:54
N1, Ilustracija

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sa suradnicima je ispred Centra za zdravlje mladih predstavio web aplikaciju Grada Zagreba "Mentalno zdravlje" i održao redovnu konferenciju za medije. Na upite o cijeni plina koja je eksplodirala i dovela do situacije u kojoj je dio poslovnih subjekata dobio i po nekoliko puta veće račune za plin o uobičajnenih, gradonačelnik je rekao kako će se Grad pobrinuti da dječji vrtići, škole i zdravstvene ustanove ne dođu u neodrživu situaciju.

“Jako mi je drago da ovo danas radimo”, rekao je Tomašević na predstavljanju aplikacije “Mentalno zdravlje” dodavši da je gradskoj vlasti ono jako bitno. “Ono što mogu reći je, da sve što smo rekli da vrijedi i da je dobro, da ćemo takve inicijative nastaviti i unaprijediti. Hvalio sam ovaj projekt i kao zastupnik u Skupštini. Nema tu reklama ni marketinga, nego mladi ljudi preporučuju jedni drugima da dođu ovdje. To je najbolja vrijednost, ovo je jedan sjajan projekt”, rekao je Tomašević.

“Ova aplikacija je jedinstvena u Hrvatskoj. Postoji mnogo projekata vezanih za mentalno zdravlje, ali nisu bili objedinjeni i građani nisu znali da postoje”, kaže. Gradonačelnik je rekao i kako je zbog pandemije mentalno zdravlje svima narušeno, a da je mladima najteže jer im je uzet dio odrastanja.

Tomašević je rekao i kako Zagreb ima ustanovu kojom bi se voljele pohvaliti i mnoge svjetske metropole – SUVAG.

Cijena plina

Tomašević kaže kako se nada da će Vlada ići s paketom mjera koji će spriječiti rast cijena plina za građane. “Treba ići s paketima, ne samo mjerama za sve, nego i s paketom koji financijski adresira energetsko siromaštvo. Da se na socijalno najugroženije građane najviše potroši. Ne govorimo samo o plinu, nego i električnoj energiji. I Grad Zagreb će napraviti što može. I u proračun smo, po prvi put, stavili energetsko siromaštvo. Što se tiče povećanja cijena, posebno za dio poslovnih korisnika, to je problem uzrokovan dijelom individualnom odgovornošću uprave, dijelom enermnim rastom cijena koje su svugdje porasle”, govori Tomašević dodajući da je “gradska vlast u kontaktu s Vladom.”

“Prepucavanje nam neće pomoći, treba naći rješenje koje će biti najmanje bolno”, kaže.

Traženje rješenja

“Pazimo da ne dođe do nikakavih udara, da ne dođe do udara cijene plina i mi pazimo na to da. Dom u Nazorovoj je državna ustanova i moramo naći rješenje”, kaže gradonačelnik poručujući da su “alternative vrlo problematične”.

“Grad će pokrivati”, kaže na pitanje o računima za dječje vrtiće, bolnice i škole.

vezana vijest

“Što se tiče škola, vrtića, zdravstvenih ustanova, to je naša odgovornost i pazimo da ne dođe do šokova koje neće moći izdržati”, kaže gradonačelnik.

“Što se tiče Plinare, tražimo rješenja koja nisu u vezi s državom”, kaže Tomašević dodajući da je svima očito da se radilo o “nesavjesnom poslovanju” koje je dovelo do ove situacije.

“Nije problem samo s Gradskom Plinarom i ne može rješenje biti samo na razini jednog poduzeća”, kaže gradonačelnik dodajući da isti problem imaju i druge lokalne jedinice.

“Svi se možemo složiti da je Pučka kuhinja prioritet. Da u ovakvoj krizi dođe do situacije da Pučka kuhinja ne može funkcionirati, mislim da se stvarno ne bi smjela dogoditi takva situacija u Zagrebu”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar