Kontrole HZZO-a nakon istupa? “Slučajnost ili ne, ostavljam vam na prosudbu”

Vijesti 14. stu 202221:09 3 komentara
N1

Specijalistica obiteljske medicine Davorka Došen Mrak bila je gošća Newsnighta. Podsjetimo, doktorica Došen Mrak u Dnevniku N1 televizije u subotu iznijela je nekoliko kritika na račun nove reforme zdravstva. Među ostalim, nazvala ju je kozmetičkom. U ponedjeljak je obaviještena da HZZO šalje kontrolu u njenu ordinaciju.

Doktorica ističe da je ovo treći ili četvrti put da se događa da je nakon njenog medijskog istupa poslana kontrola HZZO-a u nekom obliku.

VEZANE VIJESTI

“Danas sam oko 13 sati zatekla mail na adresi ordinacije koju mi je poslala kontrolka HZZO-a u kojem se traži cjelovita kontrola ordinacije. Je li to slučajnost ili ne, ostavit ću vama na prosudbu”, kazala je.

“Zadnji put kad sam davala izjava medijima oko brzog antigenskog testiranja onda sam rekla da će ponovno biti tako, i tada je stigla kontrola. To se dogodilo prošle godine. Da su kontrole HZZO-a vrlo učestale, jesu. U 2020. je provedeno oko 10400 kontrola, a 9380 je provedeno na nivou primarne zdravstvene zaštite. Bolnički sustav se kontrolira, ali bitno manje od nas”, dodaje.

Liječnica o odgovoru HZZO-a: Očekivano

HZZO je u ponedjeljak za N1 poslao očitovanje vezano uz slanje kontrole doktorici Došen Mrak.

“Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) kontrole ugovornih ordinacija provodi temeljem plana ako se provodi redovita kontrola ili temeljem predstavke ako se provodi izvanredna kontrola. Kontrola ordinacije dr. Davorke Došen Mrak planirana je godišnjim planom jer se provodi cjelovita kontrola. Dakle, riječ je o redovnoj kontroli u okviru godišnjeg plana za 2022. godinu koja se poklopila s medijskim nastupom doktorice, no unaprijed planirana kontrola ni na koji način nije povezana s nastupom doktorice Došen Mrak”, poručili su iz HZZO-a u odgovoru na naš upit.

Ističe da je očekivala takav odgovor.

“Nedavno je bila kontrola bolovanja, vrlo rijetko su izvanredne kontrole. U svakoj toj kontroli kod mene nisu ništa našli. Ima dosta kolega koji su mi javili da su nakon medijskih istupa bili kontrolirani. Ja sam i članica KoHOM-a koja se bori za prava pacijenata i dignitet struke. Nemam ništa protiv, samo sam se zapitala je li to stvarno slučajno. Vrlo je interesnantan podataka da od 90 posto kontrola koje se odnose na primarnu zdravstvenu zaštitu, a sredstva koja se ulažu u primarnu zdravstvenu zaštitu iznose oko 3 posto proračuna”, rekla je.

Upitana kako će nadalje izgledati skrb za pacijente u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odgovara:

“Izgledat će kao i do sada. Nije istina da mi ništa ne radimo. Iza nas stoje podaci i dostupni su na CEZIH-u. Mi se stvarno trudimo održati cjelovitu skrb za naše pacijente. Mi smo toliko preopterećeni. Ja sam danas odradila 120 kontakata, što mailom što uživo, što telefonski. Ja se debelo moram naraditi i potruditi da sam dostupna svima. Ja odgovoram nekad i subotom i nedjeljom na mail kako bi mogla pacijentima u čekaonici pripomoći. Sve ovo mi radimo ispred KoHOM-a da zaštitimo kolege i pacijente”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare