Kontroverzni projekt Vodovoda Hrvatsko primorje: Građani traže spas rijeke Gacke

Vijesti 21. lis 202311:13 0 komentara
Bruno Fantulin/PIXSELL

Projekt Vodovoda Hrvatsko primorje – Južni ogranak kojim bi se crpila pitka voda za podvelebitsko primorje i otok Pag i Rab iz rijeke Gacke s razlogom je uznemirio stanovnike Otočca i Gacke, a i širu hrvatsku javnost, piše u subotu Jutarnji list.

Rijeka ponornica, koja je jedinstveni krški fenomen i koja je uključena u ekološku mrežu staništa važnih za očuvanje vrsta Nature 2000, već je devastirana 60-ih godina prošlog stoljeća kad su vode desnog i lijevog kraka hidrotehničkim tunelom odvedene izravno na turbine HE Senj.

Gotovo šezdeset godina pitka voda Gacke završava na turbinama i nakon toga neiskorištena u moru, a sada se ponovno poseže za vodama iste rijeke, a da nije provedena studija isplativosti ni studija utjecaja na okoliš.

Razlog tom novom posezanju gradnja je akumulacije za hidroenergetski sustav Kosinj, koja će onečistiti Gacku i Liku, rijeke koje su dosad napajale primorje. Tako tvrde u Južnom ogranku, a i umirovljeni profesor riječkog Građevinskog fakulteta dr. sc. Josip Rubinić kaže da će se to onečišćenje dogoditi zbog truljenja organskih tvari u novoj akumulaciji.

Kako bi riješili ovaj problem, HEP, Hrvatske vode i Južni ogranak potpisali su sporazum kojim namjeravaju razdvojiti višenamjensku infrastrukturu, dakle vodoopskrbu od proizvodnje struje.

Drugim riječima, osim HES-a Kosinj, planiraju izgraditi i vodovod od Otočca do Senja 22,5 kilometara dugim tunelom kroz Velebit kako bi se crpila pitka voda za Primorje izravno iz rijeke Gacke, piše novinarka Večernjeg lista Nataša Vlašić-Smrekar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!